• 9.375.227 stemmen

Geregisseerd door: Denys de La Patellière

Met onder meer: Robert Hossein, Claude Jade en Pierre Mondy

Gesproken taal: Frans

Plot Prêtres Interdits

Een jonge dorpspastoor wordt verliefd op een jong meisje in de turbulente tijd vóór WO II. Hij treedt uit het ambt en moet haar meerderjarigheid afwachten voordat ze kunnen trouwen. Ze sterft tijdens de oorlog en hij gaat in het verzet samen met een bevriende abt die (ook) de kerkhiërarchie betwist. Hij sneuvelt en de abt brengt het na de bevrijding tot aartsbisschop, die jonge priesters echter de noodzaak van het celibaat moet voorhouden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jean Rastaud

Françoise

Lacoussade

Mère de Jean

Mère de Françoise

Cousine de Françoise

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestaan gelukkig nog steeds niet : gehuwde priesters....dat verhoede God ! Een god die toen nog alive and kicking was, lijdend voorwerp zelfs van een brede maatschappelijke discussie . Waar deze film schijnbaar deel van uitmaakte, gemaakt door non- auteur DLP die op zijn ouwe dag nog steeds de vinger aan de pols van de actualiteit legde. Hij verzon het verhaal trouwens niet zelf, het scenario werd geleverd door een heuse ex- priester, inmiddels getrouwd. Deze typische seventies film van vooral documentaire waarde is tamelijk bizar anachronistisch : hij speelt niet in de seventies- behalve de coda- maar in de jaren 30, die in feite een soort jaren 70 in travestie zijn hier.

Geset in een achterlijk dorp in het zuiden, waar het front populaire onder leiding van Mondy de strijd aanbindt met de klerikaal- fasjisten. Dorpspastoorke Hossein lacht hierom en sleutelt op zondag liever aan zijn motor. Deze biker gods ontmoet dan toevallig Claude Jade, minderjarig- of wat dacht je ! - bourgeoistrutje dat per velo in een greppel kukelt en door de barmhartige Samaritaan Hossein wordt opgevist. Het begin van een doomed romance...

Waarvan u het vervolg integraal hierboven kunt lezen, weet niet of dat de bedoeling is maar waarschijnlijk is er toch geen kip die dit gaat zien . Zoals u waarschijnlijk al vermoedde is dit een feite een pure soap die ook oogt als een tv- filmpje, ondanks de gekende cast met duidelijk bescheiden middelen gemaakt en een oorlog die per stock footage wordt uitgevochten.

De boodschap betreft niet alleen het celibaat, maar- we zijn in het tijdperk van de bevrijdingstheologie, mystiek en verzet, brozempriesters en weet ik veel wat voor gruwelen nog meer- ook de strijd tegen het fasjisme waarin de kerk samen met de rooien het voortrouw moest nemen. Vandaar dat Mondy en Hossein zij aan zij gaan strijden tegen de nazi's en hun Vichy lakeien, met hierboven geschetste afloop.

In de film ook een rolletje voor Seigner als bisschop die Hossein voorhoudt dat hij slechts Gristus mag beminnen, en een belangrijker voor Pieplu als abbéke. Wat ik hier toch echt als pastoorke zou vertalen, en beslist niet als abt Enfin, het maakt allemaal niet veel uit.

Deze film werd in onze contreien uitgebracht schijnbaar als "afgestelde priesters "oid. , geen flauw idee wat dat betekent verder. Veel mensen hier moeten dit dus gezien hebben, weten jullie of dit toen controversieel was, of interesseerde het toen al niemand meer een klap ?

Wat ik hier als devoot katholiek van vond, vraagt gij mij ? Welnu : er zijn onhuwbaren die zou uit de moederschoot gekomen zijn, er zijn onhuwbaren die zo door de mensen zijn gemaakt en er zijn onhuwbaren die zich onhuwbaar hebben gemaakt ter wille van het koninkrijk der hemelen. Wie het vatten kan, die vatte het ( Matth. 19, 12 )