• 9.370.279 stemmen

Rise Up (2009)

Documentaire | 88 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: RiseUp - Reggae / Rise Up - Stories from Jamaica's Music Underground

Geregisseerd door: Luciano Blotta

Met onder meer: Turbulence, Kemoy Reid, Ice Anastacia

Plot Rise Up

"On an island where reggae is considered the voice of the people and an outlet for survival, Rise Up Reggae Star follows three aspiring artists who seek to 'rise up' from obscurity for their chance at success."

Deze documentaire toont de met reggae doordrenkte Jamaicaanse samenleving waarin veel kansarme jongeren proberen met een carrière in de muziek het ghetto te ontvluchten. Talent alleen, zo blijkt, brengt je nog nergens. En bovendien is het oppassen geblazen in de grote boze buitenwereld waar je volgens ster in wording Turbulence te maken krijgt met 'damagers' en 'reducers' in plaats van 'managers' en 'producers'.

avatar van the big lebowski

the big lebowski

Heerlijke documentaire met humor en geweldige muziek.

Duidelijk is dat Blotta een passie voor muziek heeft. 5(!) jaar lang volgde hij zijn onderwerpen voor deze film.

Hierdoor krijg je een aantal persoonlijke portretten te zien van Jamaicanen die door willen breken in de muziek.

Zo zie je een aantal heftige gebeurtenissen en tegenslagen in het leven van deze mensen, maar ook zie je serieus succes.

Na het zien van deze docu wakkert de vraag weer aan hoe ver een maker mag gaan bij het maken van zijn documentaire.

Het schijnt dat Blotta zijn personages positief beïnvloedde en zelfs aan een carrière hielp met behulp van zijn camera...

Voor een teaser, ga naar: www.riseupmovie.com/

avatar van Zinema

Vanavond op Ned 2 in Het Uur van de Wolf, 22.40u.

avatar van Zinema

Rise up fallen fighters.

Bob Marley's geest is ver te zoeken in het hedendaagse Jamaica, waar het geweld nog steeds overheerst. De moderne reggae sluit hier naadloos op aan met artiesten als Buju Banton en Sizzla. De teksten hebben vaak het thema criminaliteit. Niet in de laatste plaats omdat met een schuin oog naar de Amerikaanse hiphop-scene wordt gekeken. Net als vroeger Robert Nesta Marley de soul-scene nauwlettend in de gaten hield.

Deze documentaire biedt de rise van Turbulence, een ex-crimineel die gered is door het Rastafari-geloof. We zien hem smeken om aandacht die niet lang uit kan blijven. Het zij de man van harte gegund omdat het doorbreken zijn persoonlijke missie lijkt geworden en hij daadwerkelijk al zijn energie omzet in muziek en teksten. Goed of slecht, over smaak valt te twisten.

Tevens zien we een rise en ook fall van de Jamaicaanse versie van Joran van der Sloot, genaamd Ice Anastacia. Een rijkeluisjochie dat voortdurend dronken en stoned is. De paar momenten dat hij poogt te zingen doet elke idols-auditie, van menig geestelijk achtergestelde, verbleken. Zo vals dus. Maar met behulp van vader's goede connecties wordt hij binnengesluisd op een belangrijk festival. Aldaar gaat hij wederom af, al lijkt hij dit zelf niet zo te zien. Waar is Henk-Jan Smits wanneer je hem nodig hebt? Wanneer Ice de kijker vraagt op te letten omdat hij iets stoers gaat doen, trekken de tenen vanzelf krom. Hij gooit vanaf zijn luxe BMW een steentje naar een 50 meter verder lopende ghetto-junk en sommeert hem weg te blijven. Zo cool. En ook best ver gegooid! Gelukkig maar dat de wereld hoogstwaarschijnlijk van zijn albums bevrijd zal blijven. Ook in Jamaica zijn ze namelijk niet achterlijk.

De meest interessante rise die voorbijkomt is die van Kemoy Reid (geen familie van Junior). Een plattelandsmeisje dat voor het ongeluk geboren lijkt. Via Sly & Robbie komt er uiteindelijk toch een plaatje, deze heren weten namelijk wèl dat talent met geld niet te koop is. Dit in tegenstelling tot de vriendjes van de Jamaicaanse Ice Ice Baby. Helaas is er ook al snel een fall, want de Tracy Chapman-achtige zangeres raakt zwanger. Laten we hopen dat ze het bij één kindje gaat houden, opdat de wereld er een goede vocaliste bij krijgt.

Het volgen van deze drie artiesten in spé gebeurt nergens hoogstaand en is cinematografisch gezien bijna verwaarloosbaar. Ware het niet dat het oog van de camera de rauwe werkelijkheid onverbloemd in beeld brengt met een hoog Big Brother-gehalte. Iets wat menige docu ontbeert en deze juist precies kon gebruiken.

Goed.

avatar van mikey

mikey

Aardig portret van jamaica's achterdeur naar een beter leven: dancehall/ raggae. Daarin worden enkele underground artiesten getoond en hun beginnende carrieres. Helaas is de muzikale kwaliteit niet erg fraai. Sinds Reggae met hiphop is versmolten: Het camerawerk is niet zo goed trouwens maar geeft je wel het gevoel alsof je er zelf bij was.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Een klein stukje gezien en Brushy op z'n one-string was geniaal!

avatar van LostCauze

LostCauze

Meneer Bungel schreef:
Een klein stukje gezien en Brushy op z'n one-string was geniaal!

Die naam heb ik ook meteen opgeschreven, had graag meer van hem gezien in deze docu.

Voor de rest een interessante documentaire, mij viel vooral op dat muzikale integriteit bij jongeren niet alleen in de westerse maatschappij ver te zoeken is, ook in Jamaica is iedereen op zoek naar een hit. Ben de naam kwijt van dat meisje maar zij was eigenlijk de enige die ik het succes écht gunde, hoewel haar stem meer pop dan reggae was.

Ook mooi hoe die Ice-nogwat op z'n bek ging bij dat festival optreden, wat een sukkel was dat zeg...

Al met al een onderhoudende documentaire maar niet heel speciaal.