• 9.372.317 stemmen

Het Nieuwe Rijksmuseum (2008)

Documentaire | 120 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The New Rijksmuseum

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Oeke Hoogendijk

Gesproken taal: Nederlands

Plot Het Nieuwe Rijksmuseum

Onderwerp van Oeke Hoogendijks nieuwe documentaire is de bewogen verbouwing van het Amsterdamse Rijksmuseum. Hoogendijk toont hoe een aantal museummedewerkers zich verheugt op verbeteringen, die echter worden tegengewerkt door welstandcommissies, bouwbedrijven en de bevolking van Amsterdam.

avatar van Milan07

Milan07

Zeg hallo moviemeter dit is een documentaire, geen film. Of kunnen we eerdaags reageren op uitzendingen van het uur van de wolf en close up? Dit zal verder niks af doen aan de kwaliteit van deze documentaire.

avatar van danuz

danuz

Genreaanduiding is dan ook in dit geval documentaire. En sommige uitzendingen van Close Up en Het Uur van de Wolf staan hier inderdaad ook op MovieMeter.

avatar van Knisper

Knisper

Milan07 schreef:

Zeg hallo moviemeter dit is een documentaire, geen film.

Sinds wanneer is een documentaire geen film?

avatar van neo

neo

Het is goed dat iemand de vreemde gang van zaken van het Rijksmuseum als documentaire maker heeft gevolgd, maar de uitwerking laat te wensen over. Veelal is het mooifilmerij met overheersende muziek, die ook nog eens hoog is gemixt terwijl normale gesprekken veel zachter zijn. Daarentegen schets men wel een aardig beeld van hoe ongelooflijk chaotisch het verliep voor de mensen van het museum, met alle dingen die fout gingen en al die mensen die in opstand kwamen. Echt pakkend was het eerste deel niet en dat zal twee deel waarschijnlijk ook niet zijn.

Ik heb vanavond toch al geen tijd, maar misschien zie ik deel 2 nog op uitzendinggemist.

avatar van gotti

Fascinerend verhaal over de ellende rondom het Rijksmuseum. De grootse plannen van de Spaanse architecten die met de minuut moedelozer worden als de fietsersbond weer een klacht heeft ingediend, de directeur die zijn eigen agenda heeft en het hele gedoe rondom de bouwvergunningen die maar niet verstrekt werden.

Duidelijk een documentaire uit de oude school, veelal beschouwend. Wonderlijk ook dat Hoogendijk bij werkelijk alle juiste momenten aanwezig is geweest. Zal een behoorlijke zak duiten gekost hebben...

Nu volledig online te bekijken op de IDFA site: IDFA | The New Rijksmuseum

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Komende weken een aantal maal op Nederland 2. Ben ook zeer benieuwd naar het museum - het oude heb ik op de philipsvleugel na eigenlijk nooit kunnen bezoeken.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Er zijn 2 nieuwe "delen" verschenen, ter ere van de opening van het nieuwe Rijksmuseum. Moeten die als aparte docu worden opgevoerd of kan de tijdsduur van deze naar 240 minuten?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Met die nieuwe delen (of alleen die?) genomineerd voor de Nipkowschijf 2013.

Nipkow - het beste van tv en radio - Startpagina - chatserver.ikon.nl