• 9.372.347 stemmen

George Qui? (1973)

Drama / Komedie | 110 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Drama / Komedie

Alternatieve titel: George Who?

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Michèle Rosier

Met onder meer: Anne Wiazemsky en Bulle Ogier

Gesproken taal: Frans

Plot George Qui?

Een getrouwde provinciaalse vlucht in de 19de eeuw naar Parijs en wordt de geliefde van de jonge schrijver Alfred de Musset. Ze gaat zelf romans schrijven en wordt de vriendin en inspirator van componist Chopin. Ze gaat zich met politiek bezighouden, maar de revolutie van 1848 mislukt.

Wat zie ik, nog geen stemmen van de Anne Wiazemsky/ Bulle Ogier buffs voor een film met Wiazemsky en Ogier van auteuse Rosier ? Misschien komt het omdat Ogier- hier Marie Dorval vertolkend- vrij weinig in beeld is, dik 10 minuten wellicht. Veel meer ruimte was er ook niet, want personages komen en gaan snel in deze film die veronderstelt dat de kijker "gekend "is met de biografie van Sand, wat voor Franse kijkers vanzelfsprekend is maar voor ons minder. Ik wist eigenlijk alleen wat iedre jan lul over haar weet : schrijfster, proto feministe, sigarenrookster, minnares van Chopin en Musset. Dat ze lesbo was wist ik niet, de film suggereert het hooguit als Wiazemsky en Ogier wat schuchter beginnen te tongen...

Het is een wat koddige auteursfilm die door de veelheid aan personages en gebeurtenissen- alles is erin gepropt- wat moeilijk valt te volgen, af en toe moet je naar de casting credits grijpen om te weten wie ook weer wie is. Koddig zei ik : heel erg een kind van zijn...haar tijd, feministies en soosjalisties tot in het merg en gericht op emensipatie, vol geloof in de nakende revolutie. In 1 woord : walgelijk .

Dat is echter niet zozeer de koddigheid, die zit hem eerder in het wat onhandige en toen al afgezaagde meta- anachronsimen spelletje. U weet wel: negentiende eeuwers die naar de telefoon grijpen of tuffen met 2 CV's, of onderbrekingen door mock- interviews met mensen anno nu ( of 1972 liever ) die commentaar geven op de gebeurtenissen. godART invloed galore overal, dat had u al begrepen alleen al vanwege het feit dat mevr. godART hier de protagoniste vertolkt. Ze is haar ontdekker Bresson altijd trouw gebleven qua acteerstijl, zullen we maar zeggen.

Enfin, ik weet niet of auteurscinema buffs hier iets mee kunnen, ik geloof dat er geen DVD met onderschriften is maar ik heb het ook niet opgezocht.

À propos : intellectuelen zullen verrukt zijn over een rolletje van Gilles Deleuze als Lamennais. Hij had zijn text goed ingestudeerd, dat zag je ! Ook cameo's voor o.a. Kalffon, Moullet en nog wat gekende namen.

Let u trouwens op het slot, schijnbaar een inspiratie voor la note bleue van Zulawski waar dezelfde lieden in voorkomen. Deed me ook denken aan Miami Vice van Michael MANN trouwens