• 9.370.349 stemmen

Pazar - Bir Ticaret Masali (2008)

Alternatieve titels: The Market / The Market - A Tale of Trade

Oorsprong: Duitsland / Turkije / Verenigd Koninkrijk / Kazachstan

Geregisseerd door: Ben Hopkins

Met onder meer: Tayanç Ayaydın, Genco Erkal en Şenay Aydın

Gesproken taal: Turks

Releasedatum: 7 januari 2010

Plot Pazar - Bir Ticaret Masali

Mihram is een jonge, onafhankelijke marktkramer in een dorpje in Oost-Turkije. Zijn dagelijkse bezigheden bestaan uit drinken, gokken, handel drijven en zijn klanten uitmelken om zoveel mogelijk winst te maken. Hij zou graag een eigen gsm-zaak opstarten en heeft zijn oog laten vallen op een uitstekend pand. Maar helaas heeft hij niet genoeg geld voor die investering. Op een dag vraagt een dokteres hem om haar te helpen: zij heeft dringend geneesmiddelen uit het buitenland nodig voor kinderen in een Turks ziekenhuis. Mihram ziet onmiddellijk een mogelijkheid om veel winst te maken en zijn droom in vervulling te laten gedaan. Maar zijn plan loopt niet van een leien dakje...

avatar van Malick

Malick

The Market - A Tale of Trade doet zijn naam eer aan. Het is een schitterende, speelse en intelligente analyse hoe markten, witte en zwarte, werken, en hoe kleine spelers geholpen en vermorzeld kunnen worden door dit in essentie simpele, maar verraderlijke mechanisme van vraag en aanbod. Er blijkt maar een dunne scheidslijn te bestaan tussen ondernemingszin en illegaliteit. De Brit Ben Hopkins schreef zelf het scenario en regisseerde het verhaal in Turkije. Dat hij met dit verhaal een universele snaar raakt, blijkt uit het feit dat de film een triomftocht door de filmfestivals maakte, en vele prijzen kreeg (waaronder die voor beste film, scenario en hoofdrol in Antalya, beste film in Gent en beste acteur in Locarno).

avatar van Seamus

Seamus

Viel best wel mee, deze, reeds gezien in augustus.

Hij blijft toch niet zozeer hangen, want de titel zei me niet zo direct iets tot ik terug de trailer ging kijken