• 9.373.363 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Kees Hin

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot De Match

In een Nederlands dorpje is een tachtigjarige weduwe vermoord. De perverse manier waarop, maakte de misdaad tot een nationaal media-evenement. Het bracht de autoriteiten ertoe om een van de eerste grootschalige DNA-onderzoeken in te stellen. De mannen die door de politie zijn verhoord en onderzocht, worden voor de film nogmaals verhoord. Opnieuw moeten ze de traumatische gebeurtenissen beschrijven en proberen om hun gevoelens te verwoorden. Een minutieuze reconstructie van een nauwgezet en feitelijk wetenschappelijk politie-onderzoek.

avatar van Bas17

Bas17

Erg matige documantaire met veel gesprekken waar ik weinig mee kon.

"Ja de politie was hier bij me om me te verhoren en hij was een verslag aan het maken op zijn notebook, maar zijn printer deed het niet meer, dus we zijn het boven gaan printen".

Echt inzicht in de mensen zich toen voelden heb ik niet of nauwelijks gekregen. Uitspraken over de dader zoals:

"Ik had het nooit verwacht dat hij het was" worden regelmatig herhaald en ook andere antwoorden kwamen nogal standaard over. Misschien zijn de geondervraagde wel eerlijk, maar dat neemt niet weg dat deze documentaire echt niet weet te boeien.

avatar van xenne

xenne

tsja, ik vond het wél boeiend. ik moet wel zeggen dat ik nog nooit van deze zaak gehoord had, het uitganspunt is boeiend op zich: moord op een eiland. 't is wel zo dat die gesprekjes niet meteen de meeste hoogstaande zijn, maar het geeft een goed beeld van die gemeenschap daar. eigenlijk vond ik de film zelfs spannend worden en begon ik zelfs bepaalde personen te verdenken. achteraf gezocht naar meer info over de dader op internet, maar verder dan Jacco van K. ben ik niet gekomen, knap dat ze dat in NDL zo anoniem weten te houden.

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik vond vooral de stijl erg goed, je hoort de vragen niet en na het antwoord laten ze de geinterviewde nog een paar seconden in beeld waardoor je een lekker rustige sfeer krijgt en de tijd om over de dingen na te denken.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

traag

avatar van -Roald-

-Roald-

Slaapverwekkend

avatar van P8rb

P8rb

In december 2002 wordt er in het Zeeuwse dorpje van circa 2000 inwoners genaamd St. Philipsland een 80 jarige vrouw op brute wijze vermoord. Deze documentaire beschrijft de gevoelens die dat meebrengt voor de inwoners van het dorp. Zo bestaat ongeveer heel de docu uit vertelsituaties van verschillende personen uit het dorp die ondervraagt zijn door de politie, hoe ze tegen het DNA onderzoek aankeken en wat ze van de uiteindelijke dader vonden.

Zo nu en dan zien we enkele sfeervolle beelden tussen de gesprekken in de docu heen, deze voegen een bepaald rustgevend gevoel toe aan de docu. Interessant om te zien wat de impact is van een moord in een kleine hechte gemeenschap. Zelf woon ik ook in Zeeland maar hier wist ik eigenljik niks van. 3 sterren.

Kloppen die 68 minuten eigenlijk wel? Hij was namelijk binnen het uur afgelopen, ik zal het gelijk even aanpassen.

avatar van Mug

Mug

P8rb schreef:

Dat is de tijdsduur van de vertoning op het IDFA. Veel documentaires worden voor tv verknipt naar 45-60 minuten.

avatar van P8rb

P8rb

Oke, vandaar.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

De moord op de weduwe in Sint-Philipsland (Zeeland) was groot nieuws hier in Zeeland. Daarom wilde ik deze docu ook graag zien.

Aardige rustig voortkabbelende documentaire. 3*

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Kwam vanavond (vrijdag 18 november) op NED2 om 23.35 uur in het kader van de "Moordnacht" op NED2 i.v.m. het IDFA.