Mijn Bovenburen (2016)
Nederland
Geregisseerd door: Colette Teurlings
Nog geen beoordeling
Plot Mijn Bovenburen
Mijnheer Schoevaart is al meer dan 80 jaar lid van Ajax en heeft Sjaak Swart nog leren voetballen. Hij is ook de bovenbuurman van filmmaakster Colette Teurlings die geïntrigeerd raakte door deze innemende en positieve oude heer. Al snel komt ze erachter dat mevrouw Schoevaart geen grote fan van Ajax is en dat zijn liefde voor de club haar veel ontnomen heeft. In het 63-jarige huwelijk van het echtpaar komt Ajax altijd op de eerste plaats en daar heeft ze zelden over geklaagd. Ze liet haar leven in verbeten stilte voorbij glijden ten dienste van haar man, kinderen en Ajax.
Banjo
- 2032 berichten
Hmm het verhaal klinkt helemaal niet interessant wie heeft die hoge cijfers gegeven?
en waarom?
adso
3 'eendagsvliegen' op MM... waarschijnlijk de kinderen of kleinkinderen
Bélon
Een van de nieuwelingen heeft een gebruikersnaam die overeenkomt met die van de regisseuse...
I LOL'D
Moekster
Schitterend portret van twee oudere mensen die zonder dat ze het doorhebben zielsveel van elkaar houden.
Ajax staat centraal in het leven van meneer Schoevaart. Helaas voor zijn vrouw, want zij heeft een bloedhekel aan voetbal. Of ze hem gaat missen als hij er niet meer is? Nou nee, wat vooral vervelend is, is dat ze dan al die voetbalbobo's de hand zal moeten schudden tijdens de uitvaart.
Als meneer daadwerkelijk overlijdt, valt het mevrouw toch behoorlijk zwaar. Ze heeft spijt dat ze er niet voor hem was toen hij achteruit ging. Waarom hield ze niet af en toe z'n hand vast? En zou hij daarboven weten dat ze hem nu mist? Met tranen in haar ogen kijkt ze naar de minuut stilte die Ajax houdt voorafgaand aan de klassieker Ajax - Feyenoord. Ik raak niet zo snel emotioneel., maar toen kreeg ik het toch even zwaar.
Als twee maanden na het overlijden van haar man, mevrouw zelf ook overlijdt is het verhaal rond. Wanneer een levenspartner op latere leeftijd wegvalt, gebeurt het vaak dat de ander spoedig daarna ook overlijdt. De routine valt weg en daarmee, in dit geval waarschijnlijk onbewust, een levensdoel.
Intrigerend, boeiend, soms grappig en heel ontroerend. Een absolute 5*.
P.S. Typisch dat de mensen hierboven al een mening over de film hebben terwijl ze deze waarschijnlijk niet hebben gezien. Kijk en oordeel vooral daarna.
Waku
Mooi maar eveneens schrijnend als dramatisch verhaal.
Met name de eenzaamheid van mevrouw Schoevaart komt akelig over en is triest om te zien.
De kille thuis opnames aan de keuken tafel en de wamte bij Ajax geven de verhoudingen precies aan waar de echte liefde ligt van de heer Schoevaart.
Best confronterend.
Verbittering staat centraal in deze documentaire.
En toch aan het einde van dit levensverhaal proef je een beetje liefde.
Kippenvel.
bjerik76
vooral de stiltes zijn mooi om te zien.
2 oudjes, waarvan de oude man nog volop geniet van zijn hobby en leven, terwijl mevrouw vind dat ze tekort komt, wegkwijnt, en na 63 jaar huwelijk spijt heeft van al haar keuzes, en dit alles verwijt aan haar man.
Het kabbelt zo allemaal langzaam door.
Het is geen echte boeiende docu, het is erg simpel, en na 30 minuten had het ook al goed geweest.
Kijkt lekker weg, maar wel schrijnend te zien.
ps: de docu richt zich dus niet op Ajax / voetbal wat ik in eerste instantie dacht.
Mooi en eerlijk beeld van het huwelijk van het hoogbejaarde echtpaar Schoevaart, waar man Wim de clubarchivaris van Ajax was en ruim 80 jaar lid van de club was, iets wat hun huwelijk geen goed heeft gedaan, want zijn vrouw heeft er behoorlijk onder geleden dat ze niet de aandacht kreeg en zich kon ontplooien omdat ze ''in dienst'' van haar man leefde. Ze heeft niks met Ajax en kijkt vrij verbitterd en droevig terug op haar huwelijk. Ik vond het vrij zielig en pijnlijk om te bekijken, helemaal als ze hem voor de camera verwijten maakt.
Er lijkt weinig liefde tussen de 2 over te zijn (mevrouw zou zijn dood zeker betreuren, maar dan omdat ze al die bekenden van hem een hand moet geven), maar helemaal op het einde als mevrouw de minuut stilte voor haar overleden man bij Ajax-Feyenoord ziet komen er toch emoties. Dat was echt een hele mooie, pure scene. Ik dacht zelf dat deze docu vooral over meneer Schoevaart en zijn passie Ajax zou gaan, maar het gaat juist om het leven rondom Ajax. Zijn passie voor Ajax wordt alleen wel in een iets ander daglicht gezet door hoe zijn vrouw heeft geleefd. Ik vond het erg boeiend, maar dat komt uiteraard ook omdat ik meneer Schoevaart al ''kende'' als Ajax supporter. Mooi clubmens.
De docu valt hier trouwens gratis te bekijken.
missl
Docu over een man en vrouw die al heel lang bij elkaar zijn. Man houdt van Ajax en vrouw van schilderen maar doet het niet meer. Hebben verder niet veel meer te overleggen, best zielig om te zien.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song