• 9.372.292 stemmen

Un Vampiro para Dos (1965)

Komedie | 91 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Pedro Lazaga

Met onder meer: Trini Alonso, Adriano Domínguez en Gracita Morales

Gesproken taal: Spaans

Plot Un Vampiro para Dos

Een pasgehuwd koppel verlaat Madrid om als gastarbeiders te gaan werken in Duitsland. Ze aanvaarden een job bij Baron von Rosenthal. Maar wanneer ze op zijn kasteel verblijven ontdekken ze dat hij en zijn familieleden bloeddorstige vampieren zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestaan nog steeds : vampiers ....wiki vertelt ons dat deze vleermuizen voorkomen in zuid- amerika en gaarne hun tanden zetten in grote zoogdieren. Houten staken, crucifixen, doodschoppen, muilkorven en schorsingen schijnen te helpen tegen dit soort canaille, maar ook knoflook schijnt effectief te zijn. Dat verklaart misschien waarom vampiers die hun tandjes in zuideuropeanen zetten, vaak last krijgen van hun capibaragebitjes en te maken krijgen met andere ernstige consequenties....

Zoals ons ook deze film- want daar heb ik het allicht over- demonstreert : Dracula zelf staat machteloos tegen de 2 naar knoflook riekende gastarbeiders Lopez Vazquez en Morales, zoals hij trouwens geheel niet bestand lijkt tegen de Spaanse geest en het daarbij behorende warme bloed, "het warmste van Europa " ...

Klinkt allemaal silly, is het ook en we zitten hier bijna op Dracula dead and loving it terrein, zij het marginaal iets grappiger.

Vreemd genoeg werd deze goedkope productie toch gedeeltelijk geschoten in het buitenland en wel in Dusseldorf, klinkt bizar maar kenners weten dat M in Spanje werd uitgebracht met de subtitel "de vampier van Dusseldorf " , snap je ( ook in Frankrijk, vandaar de titel van die Hosseinfilm ) . Een meerwaarde heeft dit niet voor de gotische sfeerschepping die in deze spoof sowieso ontbreekt door de goedkope fotografie, maar wel voor het punt dat de film stiekem en subversief maakt : verborgen achter een lofzang op Spanje is dit in feite en vooral een spoof op de achterlijkheid van Francoland, zoals het begin maar al te duidelijk maakt. En die lofzang is dermate over the top dat zelfs de censor het door zou moeten hebben, zou je denken. Maar nee hoor, en zelfs veel critici schijnen het niet te zien. We beklemtonen overigens dat het eerste deel van de film in Spanje en zonder Dracula het leukste uit de film is, veruit.

Uiteraard is de film nu vooral gekend omdat vampierfilms altijd op cultinteresse kunnen rekenen, dit is een verder mallotige toevoeging aan de canon en verre van de grappigste. Wel leuk dat een piepjonge Claudia Gravy hier bijna onherkenbaar opdraaft als 1 van de vampieresjes, had wel een prominentere rol verdiend allicht maar dat zat er helaas niet in. Laten we tenslotte niet vergeten dat de eponieme vampier von Rosenthal wordt vertolkt door Fernan Gomez, vreemd genoeg hierboven niet eens vermeld.

Verder natuurlijk geen voer voor horrorfans, hadden ze schijnbaar al begrepen want gelukkig is de genreaanduiding "horror " op IMDB niet overgenomen, slaat uiteraard ook nergens op.

Wie heeft dit gezien, en waarom is hier niet op gestemd ?