• 9.369.601 stemmen

Le Jeu avec le Feu (1975)

Alternatieve titels: Giochi di Fuoco / Playing with Fire

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Alain Robbe-Grillet

Met onder meer: Jean-Louis Trintignant, Philippe Noiret en Anicée Alvina

Gesproken taal: Frans

Plot Le Jeu avec le Feu

Wanneer het bericht de ronde doet dat Caroline, de dochter van de rijke bankier Georges de Saxe, ontvoerd is, doet het Georges veel pijn, zelfs als hij weet dat het niet waar is. De ontvoerders hebben de verkeerde persoon meegenomen. De bankier huurt Franz, een verlopen detective, in om zijn dochter te vinden en haar naar een veilige plek te brengen. Caroline bevindt zich al snel in een fantasievol bordeel, waar alle soorten extremiteiten plaatsvinden. Daar bewerkt een dubbelganger van haar vader haar met een zweep en verleidt haar.

Georges de Saxe

Carolina de Saxe

Diana Van Den Berg

The taxi driver / Erica's servant / The priest

Deputy Commissioner

Ik ben normaliter niet zo van de nouveau film,maar wie er bordelen,zwepen en sexslavinnen aan toevoegt heeft mijn onverdeelde aandacht.

Ik weet niet wat voor achterliggende, intellectuelle bedoelingen R-G precies had met deze film,maar afgaande op het feit dat deze film een kruising is van een filmische Godard en een thematische Bunuel,vermoed ik dat de regisseur zo'n beetje dezelfde bedoelingen had als de 2 laatstgenoemden met hun werk,dus een soort sardonisch commentaar op de "intermenselijke relaties in een post-industriele consumptiemaatschappij,met name de verhoudingen rondom sexualieit en de daar in de burgerlijke samenleving zoals deze zich de afgelopen 200 jaar heeft gevormd uit voortvloeiende misstanden,dit alles vanuit cultuur-materialistisch perspectief" .

Hoe dan ook,de film zou voor een ieder gemakkelijk te volgen moeten zijn(al klopt de synopsis niet echt),en kunnen we ook weer omschrijven als een pulp/sexploitation spoof.Met de perversies valt het allemaal wel mee trouwens,wat softcore SM en een paar veelvuldig in beeld gebrachte naakte,fraaie lichamen van jonge dames.Daarmee bedoel ik uitdrukkelijk niet het scharminkeltje Kristel met haar kippetietjes,ze heeft trouwens slechts een bijrol.

Dit werk is helaas niet zo geestig als het wil zijn:er wordt om de haverklap in de camera gesproken en ook de tig jumpcuts gingen wat vervelen.De droogkomische Trintignant en Noiret vergoedden echter veel,evenals de cartooneske carchase op het eind.

Film ziet er goed uit,en is zo NV als maar zijn kan.

De soundtrack is zeer gevarieerd:van opera tot nazi-liedjes

avatar van wibro

wibro

Al weer de vierde film van deze regisseur die ik gezien heb. Net zoals bij zijn vorige films was het verhaal weer totaal ondergeschikt aan het visuele dat voor een groot gedeelte bestond uit erotische scènes met aantrekkelijke jonge dames die om de havenklap uit hun kleren gingen. Dat ging dus niet bepaald vrijwillig, zoals je al uit de plotomschrijving kunt opmaken. Mooi vond ik allemaal wel, vooral de scène waarin een van de dames door een van de perverse heren gewassen werd. Dit geldt echter niet voor de scène met onze Sylvia, die ik als seksslavin toch wel het minst aantrekkelijk vond. Wel opvallend dat er in de eerste helft van de jaren zeventig veel van dit soort erotische filmpjes gemaakt werden. Men had dus duidelijk iets in te halen na de preutse jaren vijftig en zestig.