• 9.371.694 stemmen

Col Cuore in Gola (1967)

Misdaad / Thriller | 110 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titels: Deadly Sweet / I Am What I Am / Heart Beat / Dead Stop / Dead Stop - Le Coeur aux Lèvres / En Cinquième Vitesse

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Tinto Brass

Met onder meer: Jean-Louis Trintignant, Ewa Aulin en Charles Kohler

Gesproken taal: Italiaans

Plot Col Cuore in Gola

Bernard wil Jane helpen, een meisje dat bij het zien van een lijk in shock is geraakt. Hij vindt een foto die haar broer van de moord kan beschuldigen. De situatie wordt steeds gecompliceerder maar Bernard is bereid om alles voor de jonge vrouw te riskeren, want hij houdt van haar. Er vallen echter meer doden, tot hij uiteindelijk ontdekt wie de ware dader is.

Jane Burroughs

• 1976 stemmen

Regisseur Tinto Brass, vooral bekend van zijn films uit het

softcore-erotische-hoekje, kwam in 1967 met een uiterst merkwaardige Giallo:

Col cuore in gola. De film is net uitgebracht op dvd door Cult Epics

onder de naam Deadly sweet.

De zeer mooie Ewa Aulin (Candy) en Jean-Louis Trintignant

(Death laid an egg) spelen fantastisch in deze vreemdsoortige thriller. De beelden worden begeleid door een prima jazzy score

van Armando Trovajoli. Aparte cameraposities en kunstig gebruik van zwart/wit en kleurenbeelden maken de mix compleet.

De film deed me even denken aan La decima vittima en

A bout de souffle, maar vooral aan Barbarella en Danger: Diabolik.

Deadly sweet zweeft tussen klassieke art house en

eurotrash, is één al pop art en prachtig om te zien.

Teveel quotes en andere verwijzingen om op te noemen,

danwel te verraden.

Een hele dikke 4,5 ster!

Deze giallo is zo vreemdsoortig dat hij stiekem niet eens een giallo is,er zelfs niet op lijkt.Wel doet deze film continu denken aan à bout de souffle:ten 1ste vanwege de titel,ten 2de vanwege het simpele feit dat deze film niets anders is dan 1 langerekt Godard citaat/hommage.Wat de verwijzingen betreft kunnen we dus referen aan G's filmografie tot 1968,ik geloof dat niet 1 shot in deze film niet is gekopieerd van de Fransoos dan wel hem persifleert.Alle JLG elementen zitten er in:visuele grappen,woordgrappen ,gekut met het geluid,Mao citaten,ongedwongen dialogen,handheld camerawerk,jump cuts,verwijzingen naar de actualiteit enz. enz.Dt geldt ook voor de postmoderne verwijzingen naar andere films en regisseurs,ic Antonioni en diens blow-up(de film speelt ook in swinging London).

Het hele verhaal is ook Godardiaans: dus een pseudo-gangsterfilm over 2 jonge rebellen,die de strijd aanbinden met allerhande booswichten en vooral elkaar,waarbij de kijker al snel geen clou meer heeft van waar het allemaal over gaat.

Trintignant is goed als altijd,en Aulin is lekker als altijd.Of nou ja,inmiddels zal ze wel oud en foeilelijk zijn.

Het voornaamste probleem vd film is dat de voortdurende verwijzingen gaan vervelen,en vooral die continue cuts naar pop art -illustraties gaan snel op de zenuwen werken.

avatar van stephan73

stephan73

Wordt 12 December uitgezonden door de ARD (wel nagesynchroniseerd)!

avatar van stephan73

stephan73

Artistieke giallo van de maker van Calicula. Visueel leunt deze film enorm op de Nouvelle Vague en net als de makers van die films zitten er in deze film veel verwijzingen naar pop-art, politiek en wat al niet meer.

Brass heeft zich later meer en meer gericht op films binnen het erotische vlak, maar hier toont hij dat hij zeker een begenadigd filmmaker was/is.

De setting van Londen lijkt me een zeer logische keuze na Blow Up, waar deze film dan ook aan verwand is. Waar in de meeste giallo's het moordmysterie het belangrijkst is, richt Col Cuure in Gola zich meer op de verhouding tussen de twee hoofdacteurs. Dit door middel van schitterende sfeertekeningen.

Ah, weer wat geleerd, ik dacht dat Tinto Brass alleen maar goedkope blootfilms maakte.