• 9.381.101 stemmen

The Cabinet of Dr. Ramirez (1991)

Drama / Muziek | 111 minuten

Genre: Drama / Muziek

Oorsprong: Frankrijk / Duitsland / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Peter Sellars

Met onder meer: Mikhail Baryshnikov, Joan Cusack en Peter Gallagher

Plot The Cabinet of Dr. Ramirez

Operaregisseur Peter Sellars' voorliefde voor de stille expressionistische cinema inspireerde hem tot deze freewheelende variatie op Robert Wiene's klassieker Das Cabinet des Dr. Caligari. Sellars hevelde het gegeven over naar het New York van de jaren '90. Het verhaal van twee jonge zakenmensen wier relatie op de klippen dreigt te lopen en die bovendien in de hallucinante netten van een vreemde clochard verstrengeld raken, wordt heel fragmentarisch en associatief verteld. Dialogen werden weggelaten (we zien de personages praten, maar horen ze niet), de muziek - Harmonielehre van John Adams - en flarden Tibetaanse gezangen - stuwt de droomstructuur van de film voort. Dankzij een bestudeerde parallelmontage lopen vier verschillende verhalen simultaan.

avatar van moveme

moveme

Aparte 'obscure' film die me behoorlijke aan het denken zette. Verschillende belevingen lopen door elkaar heen. Er is wel sprake van chronlogie maar je kunt je afvragen of dit niet de chonologie van de verbeelding is.

als sterke zin .. eigenlijk ..enige zin in een ongesproken film met een zeer aardige (phillip glass achtige) soundtrack ;

'when your mind is compressed you can see the things as they are in reality'

let op.. film voor liefhebbers en dromers...