• 8.844.353 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jan van den Berg

Plot Deacon of Death

De Cambodjaanse Sok Chea, die in 1975 acht jaar was, is er achter gekomen dat de man die destijds verantwoordelijk was voor de dood van haar familie, nu weer een hooggeplaatste positie bekleedt. Zij besluit een vriendin op onderzoek te sturen. Uiteindelijk gaat ze onder begeleiding van een monnik een confrontatie aan met deze man, 'Karoby'.

avatar van Mug

Mug

Inhoudelijk en thematisch: een zeer goede documentaire

Uitvoering: matig

De zoektocht naar rechtvaardigheid en alternatieve vormen van rechtspraak (alhier het boeddhisme). Het schrikbewind van Pol Pot zit nog behoorlijk in de ledematen en gedachten van de Cambodjaanse bevolking.

Deze documentaire is daar een zeer goed voorbeeld van, angst bij zowel het slachtoffer als de vijand. Accountability and responsibility. Hierbij moet opgemerkt worden dat veel simpele zielen en analfabeten een hoge post kregen binnen de Rode Khmer en de opdrachten van hogerhand veelal zonder pardon uitvoerden of uitbesteedden. De verhalen van zowel Sok Chea als 'Karoby' geven een woordenbeeld van de misselijkmakende gebeurtenissen.

De uitvoering is wel jammer. Wat doet het documentaire-team op de bruiloft van de zoon van Karoby, en bij de danslessen van het dochtertje van Sok Chea. Twintig minuten lang off-topic cultuur-snuiven.

Vandaar 'slechts' 3,5* voor Deacon of Death, winnaar Gouden Kalf lange documentaire 2004.

avatar van Phoenix

Phoenix

Het schijnt dat de montage uitzonderlijk was, maar het is mij destijds niet opgevallen. Dat krijg je als je maandag om 9 uur 's ochtends deze film voorgeschoteld krijgt.

Raar dat ik hier nog niet op gestemd had. Of stond hij er nog niet op?

avatar van Mug

Mug

Phoenix schreef:

Het schijnt dat de montage uitzonderlijk was

Er wordt moeiteloos overgeschakeld naar verscheidene getuigenis-verklaringen, de handel en wandel van 'Karoby', etcetera. Het woord 'uitzonderlijk' zal ik niet gebruiken. Verder valt de montage ook niet op, wellicht omdat het geschoten is met een handheld video-cameraatje?

Raar dat ik hier nog niet op gestemd had. Of stond hij er nog niet op?

Hij staat er nog net geen 12 uur op. Ik was ook verbaasd dat ie er niet op stond.