Delen
Here Is Always Somewhere Else (2007)
Genre: Documentaire
Verenigde Staten / Nederland
Geregisseerd door: Rene Daalder
8,4 (92)
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Plot Here Is Always Somewhere Else
"One of the great mysteries of the art world"
Documentaire van Rene Daalder over zijn mede-emigrant Bas Jan Ader, de Nederlands/ Californische conceptuele kunstenaar. Bas Jan Ader verdween in 1975 onder mysterieuze omstandigheden op zee, in een poging met het kleinste zeilbootje ooit de Atlantische oceaan over te steken. Ader noemde zijn project "In Search of the Miraculous", maar tot op de dag van vandaag blijft de werkelijke aard van zijn zoektocht één van de grote raadsels van de kunstwereld. Temeer omdat het oeuvre dat de kunstenaar achterliet opvallend klein is en hij er zich tijdens zijn leven nauwelijks over uitliet. In een poging licht te werpen op de plotseling wereldwijd in de belangstelling staande kunstenaar, gebruikt Daalder zijn eigen emigrantenbestaan in Hollywood als leidraad om Bas Jan's leven te reconstrueren.
Erg deprimerend maar sfeervol portret van een mysterieuze man die het nergens kon vinden. Dat er zo weinig van hem bewaard is gebleven en zo betrekkelijk weinig over hem bekend is draagt bij aan het mysterie.
Rene Daalder zoomt handig in op de spaarzame details die wel bekend zijn en voegt er een mooi persoonlijk verhaal bij.
Bas Jan Ader was een 'ongrijpbare' man. Veel eenzaamheid en treurigheid, net als in die documentaire over Nick Drake van Jeroen Berkvens.
danuz
Erg mooie en boeiende documentaire over een kunstenaar waarvan ik wel eens gehoord had, maar me nooit in had verdiept.
Rene Daalder zelf was aanwezig bij de viewing op mijn school. Erg boeiende man die vol passie en overtuiging over zijn emigreren naar de US kon vertellen. Wat hij onder andere vertelde tijdens zijn zeer interessante lezing, is dat hij niet echt meer gelooft in het conventionele filmen, en zijn hoop heeft gevestigd op het internet en de nieuwe technologie. Frappant wel dat hij dan juist een erg conventionele en 'ouderwets' aandoende documentaire heeft gemaakt.
De documentaire zelf vertelt op erg mooie manier over het jonge mannetje Bas Jan Ader die via een omweg in Amerika belandt, zich daar vestigt maar altijd heimwee blijft houden naar zijn vaderland. Ook zien we delen van Daalders leven terug, die vaak kruiste met dat van Bas Jan.
Mooi sfeervol in beeld gebracht, met een gastoptreden van een groots Nederlands zeiler wiens naam ik even kwijt ben.
De werken van Bas Jan Ader genieten niet direct mijn voorkeur, maar er zitten zeker interessante dingen tussen. Vooral door de uitleg van 'de zeiler' kreeg ik meer inzicht en kregen de werken extra kracht. De film eindigt met een groots aandoende climax die me bijna naar de keel greep.
Voor mij één van Nederlands mooiste werken, alhoewel je Daalder meer als Amerikaan kunt zien...
Vreemd trouwens kappeuter, dat je zo positief spreekt over dit werk en dan 'maar' 3 sterren geeft.
Phoenix
Klinkt inderdaad als een aparte vent. Ik bedoel, Hysteria lijkt in niets op deze film als ik het zo lees.
danuz
Volgens mij zijn zijn andere films ook totaal anders. Het is ook een man die met veel verschillende dingen tegelijk bezig is. Volgens mij geeft hij voorlichting aan internetbedrijven en internationale media over nieuwe technieken en mogelijkheden. Ook maakt hij reclames, animaties, films etcetera en is hij nu met een grootschalig internetproject bezig.
Ik denk dat het een man is met vele hobbies die daar toevallig zijn werk van heeft kunnen maken. Of ik alles goed en/of mooi zal vinden, betwijfel ik ten hoogste
Ja dat was te mager. Ik maak er 3,5 sterren van.
Komt omdat ik er zelf zo droevig van word dat het me weerhoudt een hogere score te geven.
Mug
De still is afkomstig overigens van een van de werken van Ader. Ik weet niet hoe die heet, maar het was een ode aan de grootste Nederlandse kunstenaar (aldus Ader), Piet Mondriaan. Dat wordt in deze documentaire overigens visueel toegelicht [dat bij mij een 'yeah right' reactie te weeg bracht].
Dat de kunstwerken van Ader destijds niet goed ontvangen werden in Nederland [te romantisch e.d.], wordt netjes uitgelegd. Wat wel kunst was in Nederland destijds was het legen van een flesje priklimonade in de zee (door Wim T. Schippers). Tja. Moderne kunst geniet sowieso niet mijn voorkeur.
De documentaire is zorgvuldig opgebouwd, en geeft een goed inzicht in het leven van Ader en het kunst tijdperk eind jaren zestig, begin jaren 70. Helaas wist de documentaire me niet te grijpen, het kabbelde rustig voort. De wauw/yeah/joechei facetten waren zeer sporadisch te vinden. Liefhebbers van 'contemporary art' zullen hoogstwaarschijnlijk een hogere score uitdelen dan mijn 3 sterren.
Opmerkelijk dat naast Ader en Daalder ook Jan de Bont tot het vriendenclubje behoorde....en die ging ook naar de VS zoals we (wellicht) weten.
Olivier Smolders
zijn werk is fenomenaal, magisch, inspirerend en doet je aan het denken zetten. Zijn werk is iets waar ik groots fan van ben. Ikzelf denk dat zijn vermissing te maken heeft met een van zijn kunsprojecten. The missing Miracle.
Het zet je sowieso aan het denken; want leeft hij nog of is hij nou dood
D-ark
Je moet even doorbijten door het nog zwaar accent van de Nederlander in de versie die ik zag. Bas jan ader is misschien wel een van de meest invloedrijke kunstenaars naast de generatie voor Karel Appel. Stille films over vallen, huilen, emoties en dromen over Amerika uit het verre Windschoten. Mooi op rustig tempo geschoten film vol met erg veel mooie interviews met o.a ger van elk.

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen