• 9.370.299 stemmen

Ferdinando e Carolina (1999)

Komedie / Romantiek | 105 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titel: Ferdinando and Carolina

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Lina Wertmüller

Met onder meer: Sergio Assisi, Gabriella Pession en Nicole Grimaudo

Gesproken taal: Italiaans

Plot Ferdinando e Carolina

Op zijn sterfbed in 1820 denkt Ferdinando I Borbone, koning van Napels, terug aan lang vervlogen tijden. Hij ziet zichzelf als jongeman, die zijn tijd vulde met jagen en plezier maken. Hij moest trouwen met Maria Carolina d'Asburgo, dochter van Maria Teresa, keizerin van Oostenrijk. Hun gearrangeerde huwelijk kende onverwacht toch een gelukkige tijd, totdat zij door verschillende beïnvloedingen binnen het hof uit elkaar werden gedreven.

Ferdinando I

Maria Carolina

Principessa di Medina

Ferdinando I Borbone (bambino)

Sara Goudar

Emperor Giuseppe d'Asburgo

Countess S. Marco

Maria Giuseppa

Angelo Goudar

Gennarino Rivelli

De Wertmüller buffs hebben zich hier nog niet over uitgesproken zie ik, vreemd want hij is toch internationaal gereleased. Tsja, dan moet ik het maar doen.

Wërtmuller vergaarde wereldroem in de seventies met haar zgn. geengageerde films , wie wil weten waarom daar weinig van is overgebleven moet slechts naar deze sex comedy kijken. Die term is niet overdreven: FEC staat tot de Italiaanse sex comedy's van de jaren 70 als M-A van Coppola staat tot Hollywood teenie coming of age drama's uit de eighties. Niet zo vreemd, want de producente heette....Edwige Fenech !

Dit betekent dus dat je na het zien van deze film net zoveel weet over het ancien régime in Napels als je na het zien van M-A weet over het ancien régime in Frankrijk: niets.

Het begint met Scaccia de ouwe Ferdinand 1 koning van Napels die aan de spetterpoep zit, voorbode van zijn sterven. Op zijn sterfbed heeft hij flashbacks naar zijn jeugd: eerst hoe hij als 6 jarige zijn papa opvolgde, vervolgens hoe hij als puber verliefd werd op de schone Nicole Grimaudo - toen 18 - maar moest trouwen met een Habsburgs prinsesje- de eerste 2 gingen dood, de derde bleek Maria Carolina- Pession te zijn, die trouwens pas halverwege een rol van importantie krijgt.

Assisi- de Ferdinand vanaf zijn achttiende dus- voorziet het ook van een buitengewoon hinderlijke, overdreven napolitaanse voice-over die steeds meer op de zenuwen werkt, al doet hij het verder goed in een soort neo-Gianninineske rol. Want het drukke gedoe en nog drukkere geratel uit de gekendere Wertmüllers is hier wel weer volop aanwezig.

Dit is dus niet meteen voer voor liefhebbers van de gebruikelijke europudding gay/chick kostuumdrama's, en dat is misschien de grootste kwaliteit ervan. Al valt er op de enscenering niet zoveel aan te merken, werden trouwens verzorgd door Enrico Job- Wertmüller.

Aardig was ook de score: variaties op een 17-e eeuwse Tarantella.

avatar van Fransman

Fransman

Ik vond het wel een grappige film. Gaat natuurlijk nergens over, zoals pippo al memoreerde, maar die Gabriella Pession is een lekker ding en we krijgen ook nog even haar tietjes te zien. Verder natuurlijk een hoop druk Italiaans gedoe, mooie locaties en mooie kostuums. Kijkt lekker weg.