• 9.371.446 stemmen

Geregisseerd door: Jean Boyer

Met onder meer: Michel Simon, Brigitte Auber en Henri Génès

Gesproken taal: Frans

Plot Femmes de Paris

Als astroloog Charles Buisson door zijn telescoop een onbekende ster ontdekt, telefoneert hij onmiddellijk naar zijn collega's om hen het nieuws te melden. Per toeval krijgt hij echter een jonge vrouw in beeld die op het punt staat om zelfmoord te plegen. Charles snelt de vrouw te hulp maar raakt ongewild in een wespennest van criminelen verzeild.

Er bestaan er hopelijk niet teveel van : mensen ouder dan 6 die het verschil niet kennen tussen een astroloog en een astronoom *...een misverstand ook in deze film goed voor een flauw grapje.

De film zelf dan : een van de talloze komedies van veelfilmer en non auteur Boyer, nu vooral de moeite vanwege protagonist Simon als de astronoom en zelfs Nobelprijwinnaar naar het schijnt. Een onbekende ster ontdekt hij niet en dat zou ook geen nieuws zijn want die ontdekt men bijna dagelijks, maar wel een nieuwe ex- ster die op ontploffen staat. Zoals gezegd echter wordt hij bij zijn waarnemingen onderbroken door een suicidaal grietje per telefoon...

Wat het begin blijkt te zijn van een uiterst vreemde film, behorende tot een toendertijd in FR schijnbaar zeer populair genre of semigenre : onnozele komedies- zelfs voor die tijd- met een bijna non existent verhaal dat slechts diende als kapstok om zoveel mogelijk sterretjes te laten optreden tussendoor. Waaruit i.c. volgt dat we hier absoluut het etiket musical op moeten plakken, want de acts in de apocriefe club "le ruban bleu " zijn goed voor een derde van de speelduur .

Niet alleen muzikale intermezzi trouwens, er is ook een stand up performance van...Robert Lamoureux ! Verder zien we o.a. Patachou een lied van Brassens ten gehore brengen, heeft een schijnbaar nog ongekende Sacha Distel een uncredited cameo en is er vooral veel aandacht voor wat schaars geklede revue chicks die meerdere optredens verzorgen, waaronder een volwaardige musical act die wat deed denken aan de finale van funny girl. Wat je in die brave gezinsfilm niet zag en hier wel: blote tieten ! . Jaja, dat kon allemaal in het goddeloze Frankrijk van 53. Niet eens en passant, ze zijn behoorlijk prominent aanwezig.

Och ja, op het einde komen we nog te weten wie het suicidale grietje was, ze besluit dat de wetenschap haar grote liefde dient te worden...een behoorlijk weirde film kortom, althans voor ons anno nu die in dit soort goedkope films uit lang vervlogen tijden een dadaisme en opzettelijke camp ontwaren die er toendertijd ongetwijfeld niet in werd gezien. Nogmaals : je had toen veel van dit soort films.

Geen hoogtepunt uit de carrière van Simon, deze rol als verstrooide professor, wel de reden waarschijnlijk waarom hij in FR op DVD is uitgebracht.

*: een astroloog mag schrijven voor de viva en de libelle, een astronoom niet. Dat is het verschil.