• 9.369.695 stemmen

Starkiss - Circusmeisjes in India (2003)

Documentaire | 77 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Starkiss: Circus Girls in India

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Chris Relleke en Jascha de Wilde

Plot Starkiss - Circusmeisjes in India

Opgesloten in een afzonderlijk compartiment van het circusterrein leven ongeveer 50 meisjes die door hun ouders aan het Great Rayman Circus in India zijn verkocht. De meesten komen uit het nog armere buurland Nepal. De broer van de waterspuwartiest heeft ze over de grens gesmokkeld. De vaak nog piepjonge meisjes vertellen over heimwee, optreden in het circus en hun toekomstverwachtingen. Volgens de eigenaar van het circus ziet die toekomst er weinig rooskleurig voor ze uit. Als ze niet in het circus terecht kunnen, eindigen ze dikwijls in het red light district van Bombay. De andere opties zijn beperkt tot cigaretten rollen, hout verkopen of trouwen. Tot die tijd treden de meisjes op in een sprookjeswereld voor een publiek dat hun achterliggende pijn niet ziet. "Blijven lachen" luidt de opdracht van de trainer, terwijl ze voor de "Starkiss" met een bitje aan hun tanden naar de nok van het circus worden gehesen. De documentaire volgt en interviewt drie meisjes.

Indian Film Festival LA-Los Angeles 2004

Jury Award for Best Documentary

Guangzhou International Documentary Film Festival, China 2004

Academic Jury Award for Best Documentary

Officiële Starkiss site:

Fragmenten en gesprek met makers Chris Relleke en Jasha de Wilde:

R.A.M IDFA journaal 24 nov 2002, 4 min.

avatar van Mug

Mug

Mooie documentaire, die qua verwachtingen anders uitpakt. De film gaat niet alleen over de jonge meisjes en het gesnotter daar omheen. De helft gaat ook over de andere 'bewoners' van het circus, waaronder o.a. de dwergen die als clowns optreden (vond ik vele malen interessanter overigens) en een waterspuwer (sjezus). De documentaire geeft dus een completer beeld van een circus in India, dan de titel doet vermoeden. Maar dan ook weer niet compleet genoeg. En daar wringt het. Nogal vreemde keuzes.

Wrange scene van onze dwerg bij de ingang en hoe het publiek op hem (af)reageert. Je voelt de pijn. Ja, en ook als de meisjes draaien bij de Starkiss.

Openhartige documentaire die dan wel uitgebreider dan wel beknopter had mogen zijn.