• 9.374.084 stemmen

Oorsprong: Canada / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Lionel Chetwynd

Met onder meer: William Hurt, Julia Ormond en Alan Arkin

Plot Varian's War

Doodsbange voetgangers proberen zich in veiligheid te brengen in Berlijn. Het is 9 november 1938. Nazi's vernietigen winkels en de antisemitische leuzen vermengen zich met het 'Heil Hitler' geschreeuw in de straten. In deze chaos bevindt zich een Amerikaanse journalist die hier niet op zijn plaats lijkt in zijn onberispelijke pak en een bloem in zijn revers. Toch is er geen plaats op aarde waar Varian Fry beter had kunnen zijn. Hij is getuige van een oorlog waarvan hij voorspelt dat het een niet voor te stellen tragedie wordt. Hij trekt zich het lot van de Europese joden zeer aan en is vastbesloten ze op een of andere manier te helpen.

Varian Fry

Miriam Davenport

Alma Werfel-Mahler

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Varian's War, een prima film met een sterke cast (met als hoogtepunt een verrassend sterke William Hurt) en een boeiend verhaal dat op een uitstekende wijze wordt verteld. Echt heel bijzonder is het allemaal niet, maar gelukkig weten de makers aardig wat spanning in het geheel te krijgen. De film weet dan ook niet te vervelen. Nergens bovengemiddeld (of het moet het acteren van Hurt al zijn), maar desondanks een uitstekende film.

3,5 sterren.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Film die ik op aanraden van mensen, en vanwege het onderwerp oorlog, maar eens aangezwengeld heb. Maar een succes is het voor mij niet, ondanks de toch meer dan behoorlijk kloppende feiten, een gegeven waar ik vaak zwaar aan til.

Het moet gezegd worden dat er weinig historisch incorrect is aan de film. Fry smokkelde met zijn team héél veel mensen naar Spanje en neutraal Portugal. Over de aanloop valt een haar te splijten omdat dit wel erg vlot gaat. In werkelijkheid zat er ettelijke jaren tussen Fry's eerste ervaringen in Berlijn met de Jodenhaat, schreef hij verschillende stukken in The Times en boeken over dit onderwerp, voordat hij met steun van vrouwe Roosevelt het fiat kreeg een reddingsactie op te zetten vanuit Marseille. Uitermate bijzonder aan het verhaal is onder andere te noemen dat hij in de gaten gehouden werd door de regering, de Joden de deur plat liepen, maar kennelijk toch niemand de operatie verlinkt heeft. Fry mag dan ook met recht een held genoemd worden.

Het probleem voor mij met Varian's War is jammer genoeg toch dat de hele film voor het gevoel een droge opsomming lijkt van mensen die de revue passeren, feiten en de uiteindelijk eerste tocht. Iets dat zich bijna twee uren voortsleept zonder enkele vorm van spanning. Niet dat er spanning gecreëerd moet worden als die er niet was, maar het lijkt me toch dat er wellicht iets nadruk gelegen had kunnen liggen op geheimhouding en gevaar van ontdekking. Daarbij helpt de licht stijve Fry niet mee, noch de verder niet zo aansprekende karakters rond hem.

Dit allen maakt Varian's War een geschiedkundig maar zoutloos gebeuren die ik kan afstrepen en niet heel snel weer zal draaien. Jammer toch, want hier had wel iets meer van gemaakt kunnen worden.