• 9.370.364 stemmen

The Concrete Curtain (2005)

Documentaire | 76 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Het Betonnen Gordijn

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Benny Brunner

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot The Concrete Curtain

De documentaire speelt zich af rondom Jeruzalem, of liever, de nieuwe grens tussen Jeruzalem en Abu Dis. Die grens is niet natuurlijk gegroeid, er was eens helemaal geen grens tussen Jeruzalem en de Westoever, en die grens wordt steeds veranderd om zoveel mogelijk Palestijnen buiten Jeruzalem te houden.

avatar van chiquita

chiquita

Interessante film die voor ons onvoorstelbare dilemma's in beeld brengt, waaronder een Palestijnse vrouw die illegaal is in haar eigen woonkamer, omdat de grens tussen Israëlisch en Palestijns grondgebied recht door haar woonkamer loopt. Deze film is o.a. gesponsord door Harry de Winter van Een Ander Joods Geluid (EAJG). Deze organisatie bestaat uit voornamelijk Nederlandse joden, die bizarre pro-palestijnse, of beter gezegd anti-israëlische standpunten innemen.

Het Betonnen Gordijn is dan ook niet vrij van politieke boodschappen. We zien niet alleen hoe mensen hun leven leven: deze documentaire probeert op verschillende manieren de emoties van de kijker aan te spreken door een beroep te doen op zijn morele gevoeligheid. Dit wordt uiteraard in een politieke schemerzone geplaatst.

Afgezien daarvan, zonder die gegevens mee te nemen in de beoordeling, zien we in eerste insantie de absurde gevolgen die nieuwe geopolitieke of religieuze grenzen hebben op alledaagse Palestijnen die binnen ongekende en ingewikkelde sociale structuren zich staande proberen te houden. Bijzondere en ongekende verhalen. 3,5*

avatar van Diesel

Diesel

Benny Brunner schetst, zonder een duidelijk standpunt in te nemen, het leven van enkele Palestijnse families in Jeruzalem. De kolonisten in Palestijns gebied hebben een freaky gevoel voor humor. Zo hebben ze controleposts in Palestijnse gebieden (waar wachtrijen van kilometers staan) en trekken ze de grens precies op het midden van een voetbalveld. Voor Palestijnse koters in de buurt maakt het niet uit, ze spelen dagelijks een potje voetbal en gebruiken daarbij vrolijk het gehele veld. Bizarre situaties, bizarre film. 3,5*