• 9.370.314 stemmen

Die Schweizermacher (1978)

Komedie | 108 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titels: Broodje Zwitserse Kaas / The Swissmakers / Les Faiseurs de Suisses

Oorsprong: Zwitserland

Geregisseerd door: Rolf Lyssy

Met onder meer: Emil Steinberger, Walo Lüönd en Beatrice Kessler

Gesproken taal: Engels, Duits en Italiaans

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot Die Schweizermacher

Een Duitse psychiater, een Italiaanse banketbakker en een Joegoslavische danseres hebben de Zwitserse nationaliteit aangevraagd en worden maandenlang gevolgd door twee politiefunctionarissen Max Bodmer (Walo Lüönd) en Moritz Fischer (Emil Steinberger) die hun oprechte Zwitsersheid moeten balloteren. Moritz knapt af op zijn werk en wordt verliefd op de danseres.

Moritz Fischer

William S. Tall

Language laboratory teacher

avatar van Movsin

Movsin

Lekkere satire op het Zwitsers staatsburgerschap en op het al te overdreven "ambtenaar zijn".

Die Walo Lüönd is meesterlijk in zijn rol van geobsedeerde inspecteur.

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Het was even wennen om Emil Steinberger zo serieus" te zien acteren.

Ik ben al héél lang een grote fan van de Zwitserse komiek, die ik nooit anders dan mallotig bezig heb gezien in zijn one-man shows.

De ster van de film is echter Walo Lüönd, als de fanatieke ambtenaar Bodmer.

Zijn optreden neigt zelfs al naar Stazi praktijken, ware het niet dat het zo belachelijk is.

Wat mij erg stoorde aan de film is de slechte nasynchronisatie, die vaak uit de pas liep, en onnatuurlijk klinkt.

Vermakelijk was het verhaal alleszins.

Aan het eind komt de Amerikaans Bill Ramsey nog even aan bod.

Die is "wereldberoemd"in Duitsland.

In de jaren '50 en '60 als schlagerzanger en acteur in muziekfilms, en later als jazz muzikant-zanger.