• 9.371.607 stemmen

Jin Ye Xing Guang Can Lan (1988)

Drama / Romantiek | 94 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titels: Starry Is the Night / Gam Ye Sing Gwong Chan Lan / 今夜星光燦爛

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Ann Hui

Met onder meer: George Lam Chi-Cheung, Brigitte Lin Ching-Hsia en John Woo

Gesproken taal: Kantonees en Engels

Plot Jin Ye Xing Guang Can Lan

Caimei To is een al wat oudere populaire lerares op een middelbare school. Huang, een van haar leerlingen, wordt verliefd op haar en ontregelt haar wankele evenwicht, want ze weet niet wat daarmee aan te vangen. Dan leert ze een jonge kapper kennen en herinnert zich hoe ze, toe ze zelf student was, een korte affaire had met een oudere man, haar docent Cheung. De gebeurtenissen worden haar te veel, zeker wanneer ze na lange tijd Cheung terugziet.

Matig.

Je verwacht het niet als je gaat zitten voor een Ann Hui film. Plots schalt het Shaw Bros muziekje door de kamer. Het zijn twee werelden die niet zo bij elkaar horen maar elkaar toch gevonden hebben. Nu is het ook wel zo dat Shaw Bros op het einde wat breder in genre ging, maar het blijft toch een beetje apart, veel martial arts hoef je hier namelijk niet te verwachten.

Het eerste uur brengt eigenlijk een aardig vlotte romance. Niks speciaals, maar Hui laat bij momenten wel zien dat ze een regisseur is die wat toe kan voegen aan een film. Niet alles is geslaagd, zo is de val van het balkon redelijk fake en ook het zwembad-shot gevolgd door twee hoofdrolspelers die uit de zee komen werkt niet echt, maar het zijn schaarse momenten in een verder aardig verhaaltje.

Het laatste half uur is gereserveerd voor een portie drama die wat overdreven vormen aanneemt naar het einde toe. Iets té toevallig allemaal en gezien de al fijne balans van het eerste half uur niet altijd even geslaagd. Echt slecht wordt het niet, maar ik vroeg me geregeld af waar al die moeilijkdoenerij eigenlijk voor nodig was.

De oude Hui's blijken zo slecht nog niet. Hoewel ze érg slecht gestart was met haar carriere is dit alvast een best aardig filmpje. Had wat minder dramatisch gemogen en de toon van het eerste uur had langer aangehouden mogen worden, maar verder wel aardig om een keertje te zien.