• 9.370.364 stemmen

Geregisseerd door: Teruo Ishii

Met onder meer: Ken Takakura, Tetsurô Tanba en Kunie Tanaka

Gesproken taal: Japans

Plot Abashiri Bangaichi

Tijdens hun vluchtpoging uit de gevangenis komen verschillende gevangenen bij een boerderij aan, waar ze de eigenaar in een handgemeen met zijn buurman aantreffen. De gevangenen snellen de eigenaar onmiddellijk te hulp. Deze weet niet dat één van de ontsnapte gevangenen de zoon is van een echtpaar dat hij enkele jaren tevoren heeft gedood.

avatar van Ramon K

Ramon K

Filmreeks met Takakura die ik erg graag wil zien. Naar ik weet ontieglijk veel vervolgen gekregen. In Delinquent Girl Boss: Worthless to Confess bekijken de meisjes van de tuchtschool een film uit deze reeks, maar de leiding besluit de film stop te zetten; te aanstootgevend (lees: de meisjes geilen te erg op/zijn te rumoerig vanwege ster Ken Takakura).

avatar van beavis

beavis

Deze eerste grote hit van Ken Takakura kwam volgens de verhalen als een verassing, maar dat hield de studio en Teruo Ishii niet tegen om nog hetzelfde jaar al meerdere vervolgen op stapel te zetten en met in totaal 18 delen misschien wel de meest geliefde yakuza-filmserie te maken. Wat mij betreft had dit beter het geval kunnen zijn met Ôkami to Buta to Ningen (1964), de eerste yakuza film van Kinji Fukasaku, uit het jaar ervoor, wat een van de meest intense films ooit in het genre is... maar het duurde nog tot de jaren70 voordat Fukasaku zijn eigen genre-bepalende stempel kon drukken. Want dit voelt toch een beetje aan als een snel in elkaar gezette reeks scenes die alle clichés van het genre verenigen met slechts een minieme vorm van samenhang (een rode draad over een zieke moeder). Uiteraard is dit een vroege film in het genre, waren de blauwdrukken nog niet geperfectioneerd, en kan ik niet helemaal inschatten in hoeverre alle clichés dat toen ook al waren. Veel werkt best aardig, maar het komt allemaal nog niet echt uit de verf. Zelfs Takakura heeft hier nog maar heel weinig momenten waarop hij kan laten zien dat hij de coolste is van alle yakuza-acteurs.