• 9.370.349 stemmen

Mark il Poliziotto Spara per Primo (1975)

Misdaad | 95 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Stelvio Massi

Met onder meer: Franco Gasparri, Lee J. Cobb en Nino Benvenuti

Gesproken taal: Italiaans

Plot Mark il Poliziotto Spara per Primo

Een ex-junk wordt commissaris bij de Milanese narcoticabrigade. Interpol stuurt hem naar Genua om aldaar de drugshandel te ontmantelen. Intussen krijgt hij contact met een krankzinnige die zijn moorden telefonisch aankondigt. Een bankier annex gangsterbaas heeft er echter ook iets mee te maken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Commissario Mark Terzi

Il commedator Benzi

Angela Frizzo

Giornalista

Franca Frizzo

Il Questore Spaini

Mario Borelli

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, hebben jullie narc vertaald als junk ?

Enfin, tweede deel uit de Mark trilogie van Massi met wijlen Gasparri alweer waarbij de held wederom de strijd aanbindt tegen booswicht Cobb, ditmaal niet in Milaan maar in de havens en steegjes van het genre-ideale Genua, waar Cobb zowel de legale als illegale misdaad runt, eerbetoon aan on the waterfront waarschijnlijk.

Hij wordt in het begin ontvoerd, maar als kijker snappen we dat hier iets niet pluis is..en dat snapt ook Mark die behalve een macho ook een soort Sherlock Holmes is (en als Serpico terzijde wordt gestaan door een Sint-Bernard). Dat moet wel, want niet geheel des Sacchettis heeft deze poliziottesco een scenario met een sterke whodunnit-mystery giallo style inslag, en wel via de serie bomaanslagen die het werk lijken te zijn van een anonieme gek die gaarne in telefoons hijgt en dol is op puzzeltjes.

Zoals we van Massi mogen verwachten is het allemaal zeer action packed, meer dan 5 minuten zonder explosies, chases of shootouts zitten er niet in. Minder standaard is een of andere obligate love story die nogal verveelt.

Er is nog wat tongue in cheek humor toegevoegd: een achtervolging eindigt in een bioscoop waar LPHLML wordt gedraaid.

Score met duidelijke blaxploitation invloeden.