• 9.375.080 stemmen

Khrani Menya, Moy Talisman (1986)

Alternatieve titels: Guard Me, My Talisman / Храни Меня, Мой Талисман

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Roman Balayan

Met onder meer: Oleg Yankovskiy, Tatyana Drubich en Aleksandr Abdulov

Gesproken taal: Russisch

Plot Khrani Menya, Moy Talisman

Liosha en zijn vrouw wandelen door het bos rond Boldino, de stad waar op dat moment het Pushkin Poetry Festival gaande is, als plotseling vanachter een boom een man verschijnt die hen staande houdt. Hij heeft een vraag voor ze over een obscuur detail in 'Pushkinologie'. Vanaf dit moment blijft de man zich opdringen aan het koppel. Op het festival vinden ondertussen ook verhitte debatten plaats.

Алексей Петрович Дмитриев, журналист

Таня, жена Алексея

Анатолий Евгеньевич Климов

Дмитрий

французский турист

avatar van beavis

beavis

So, let the wounds of my poor heart

Will not be touched be recollection,

Farewell my hope, sleep attraction,

My talisman, pray, be my guard.

avatar van adso

adso

My talisman, pray, be my guard,

In days of strongest agitation,

Of prosecution, lamentation:

The day, I've owned you, was hard.

avatar van beavis

beavis

ik durfde niet het hele gedicht te plaatsen ivm mogelijke copyright

het gaat ook maar om de smaak te pakken te krijgen en te weten waar de titel vandaan komt, is verder voor de film niet zo belangrijk eigenlijk

...al kan het geen kwaad om iets over Pushkin en Boldino te lezen, had dat zelf wel gedaan, maar dan nog had ik het gevoel dat ik subtiele verwijzingen mbt het verhaal zou kunnen missen. Vond de film daardoor uiteindelijk ook niet zo goed als Polyoty vo Sne i Nayavu (1982), maar het is altijd leuk om Oleg Yankovskiy aan het werk te zien (in beide films van deze regisseur) ten tijden dat hij ook Nostalghia (1983) deed. En Tatyana Drubich werd vooral na Assa (1987) wel een ster... dus was het voor mij ook een mooie overgangsfilm om eindelijk die Glasnost cult-klassieker eens op te zetten