• 9.371.563 stemmen

Geregisseerd door: Junji Kojima, Eiki Takahashi en Kouki Tange

Met onder meer: Mikako Ichikawa en Takamasa Suga

Gesproken taal: Japans

Plot Jam Films 2

Een collectie van vier kortfilms, telkens gedraaid door een veelbelovende Japanse regisseur. In "Hoops Men Soul" proberen een aantal jonge basketballers op creatieve wijze een wedstrijd te winnen van de ongenaakbare kampioenen; in "Clean Room" heeft een jong meisje zich opgesloten in een plastic tentje omdat ze de stress van het dagelijkse leven niet meer aankan; in "Armchair Theory" legt een jongen in negen stappen uit hoe je het snelst een Japanse meid versiert; en in "Fastener" denkt een stervende man terug aan zijn jeugdliefde en zijn eerste kus.

4 kortfilms van opkomende Japanse talenten, en zo mag je ze best noemen.

De eerste kortfilm is een grappig stukje over de dating en versierrituelen van de Japanse man en de effecten daarvan op de Japanse dames. Vormgegeven als een ware TV cursus krijg je de do's en don'ts, met een illustratief voorbeeld op het einde. Zit leuk in elkaar, is bij momenten zeer flauw-grappig, maar voelt uiteindelijk net iets teveel aan als een TV sketch. Maar wel zeer leuk dus.

De tweede short is wat mij betreft de beste. Dromiger filmpje over een meisje dat zichzelf heeft opgesloten in een bacterievrije tent. Prachtige sets, fantastisch mooie muziek en sfeer te over. Deze mag snel een full-length feature maken wat mij betreft.

Derde kortfilm vond ik de minste. Hip hop aesthetics, maar nogal flauw en zoutloos gedaan. Wel willen maar niet kunnen zeg maar, fake stoerdoenerij op momenten, maar op zich niet helemaal vervelend.

Laatste kortfilm is weer geniaal. Geweldige stilering, magnifieke shots en geweldig origineel uitgewerkt. Wat er allemaal gebeurt is een beetje vaag, maar interessant is het zeker.

4.5* voor deze. Eerste was wel goed, derde iets minder, maar die andere twee (beiden links op de poster) waren fantastisch.

avatar van Dopke

Dopke

Ahh die laatste, kippenvel

Wederom een heerlijke collectie, laat deel 3 maar komen.

danuz

Stukken minder dan deel 1, erg jammer. Deze heb ik aangeschaft om zo een mooie serie te hebben staan. De eerste delen zijn nu in huis.

Ik zal de filmpjes maar in het kort langsgaan. Het eerste filmpje vond ik eerlijk gezegd niet zo grappig. Het kwam allemaal wat vpro-maar-dan-minder over. Een soort overdreven grappig willen zijn, maar in mijn ogen niet slagen. Het einde was wel oke, en daarom verdient deze nog net 2,5/3*.

Tweede filmpje was dan een stukje beter. Soms wel aardig geschoten, vooral de gebogen luchten, de vogel etc. Het verhaal was ook aardig, je ogen sluiten voor de realiteit. Het zat allemaal niet heel makkelijk in elkaar, waardoor je als kijker nog enigszins mag nadenken. Hiervoor 3/3,5*

Dan het derde filmpje, laat ik hier niet teveel woorden aan vuil maken.. KUT 1/1,5* Had erg veel moeite met het uitkijken, stoere mtv clip kan het misschien zijn. Ik kon er niks mee. Niet de kant van Japan die ik wil zien.

Het laatste filmpje was denk ik het best, en ook het meest absurd. Lekker donker geschoten, met een bijna niet te begrijpen verhaal. Soms erg mooi gestileerd (rits in boom) en soms erg grappig. Hier wil ik wel 3,5/4* aan kwijt.

Al met al haalt deze het dus lang niet bij Jam Films 1, die op 4/4,5* neerkomt. Als ik zo kijk laat ik deze denk ik op 3* staan. Misschien doet herkijk goed, maar voorlopig hoef ik even niet.

Mochizuki Rokuro

Na de aangename verrassing die deel 1 boodt ook deze bekeken. Iets andere vorm, omdat de bijdragen langer waren. Zijn het aankomende talenten? De namen doen ook nu nog geen bel rinkelen maar wie weet komt dat nog. Door de langere bijdragen iets substantiëler dan deel 1 op mijn overgekomen. Kan in grote lijnen de commentaren van danuz en Onderhond onderschrijven.

Deel 1 (Armchair Theory van Kojima)) vond ik erg leuk. De meligheid duurt net iets te lang, maar de humor en de uitwerking blijven goed in balans, zeker ook in het vervolg.

Deel 2 (Clean Room van Takahashi) vond ik geweldig. Mooi gemaakt, prachtige muziek. Alle zeer ok.

Deel 3 (Hoops men Soul van Inoue) boeide me niet zo.

Deel 4 (Fastener van Tange) kon ik niet zo veel mee, dus daar moeten de heren danuz en Onderhond me even mee helpen. Ik zal het deel nog eens herkijken, maar vaag was het zeker (maar mooi en gestileerd??)

Ik kijk zeker mee als er een deel 3 komt.

Mochizuki Rokuro schreef:

Kan me zelf ook nauwelijks nog iets herinneren van deze kortfilm, is daarvoor toch alweer te lang geleden dat ik hem zag. Iets over een donkere ruimte en veel vreemdheid.

En er is een deel 3, genaamd Jam Films S, ook uit 2004.

Van deel 4 herinner ik me eigenlijk vooral nog de shots op het weiland, en binnen in een soort van schuurtje. Thema was pesten oid ? Te lang geleden om er nog veel zinnigs over te vertellen vrees ik

Prachtig stukje cinema in ieder geval.

danuz schreef:

En er is een deel 3, genaamd Jam Films S, ook uit 2004.

OK, dat wist ik niet.

Onderhond schreef:

Prachtig stukje cinema in ieder geval.

Dat weet je dus nog wel . Kritische kijker!

Onderhond schreef:

Zaten ze niet in zo'n oud schuurtje te kaarten met veel lawaai, veel groene kleuren en een modderig veld? In mijn herinnering doet het me enigszins denken aan de buitenshots in de eerste kortfilm van Rampo Jigoku.

danuz schreef:

Grappig ik heb de film net gezien en ik herinner me helemaal geen schuurtje. Misschien was ik na deel twee verzadigd en bij deel 3 al geestelijk afgehaakt. Ik ga m opnieuw kijken!

Mochizuki Rokuro schreef:

Dat weet je dus nog wel . Kritische kijker!

Veel meer blijft mij doorgaans ook niet bij van films die ik slecht één maal gezien heb. Ik zelfs al op zondagavond problemen nog wat zinnigs te zeggen over films die ik in het begin van het weekend gekeken heb. Zeker wat betreft verhaallijnen of themas blijft er erg weinig hangen. Daarom ook dat (bijna) ik enkel gestemd op films die ik gekeken heb toen ik al op deze site zat.

Bij elke film een bericht achterlaten is in zekere zin een geheugensteun om latere kritiek te onderbouwen

Onderhond schreef:

Dat herken ik ook wel. 't Is lang geleden zeg ik dan maar. Als de sfeer blijft hangen dan weet ik dat het goed zit en waarom dingen zo betoverend mooi zijn: de kracht van Claire Denis, maar ook vele Japanners.

Amen

Amen

Ola, zo denk ik er ook over. Ben meer een sfeermens dan dat ik op een verhaal kijk (alhoewel ik daar ook waarde aan hecht). Wanneer ik wordt verrast of gepakt door een sfeer en ik die blijf onthouden wil ik nog wel eens films ongezien ophogen.

Net even stukje van Fastener bekeken en geconstateerd dat er inderdaad een scene in een 'schuurtje' inzit, waar mannen gokken en behoorlijk veel drinken.

Mochizuki Rokuro

Net nog even gegrasduint.

Het onovertroffen Midnight Eye ( ) geeft ook wel een goede review en vindt met name de laatste bijdrage weergaloos. Evenwel nergens nieuws over nieuwe projecten van deze regisseurs.

Ik moet echt iets herzien dus. Clean Room noemen ze doesn't become interesting at any point . Vreemd.

Mochizuki Rokuro

Inmiddels het vierde deel (Fastener) nogmaals bekeken. Was nog steeds niet echt onder de indruk. Mede door de wat hoekige en brute sfeer die er in de film hangt.

Ziet er wel heel stijlvol uit en bij vlagen is er een soort nostalgie (vooral bji de eindeloze kus van de jongen en het meisje) die wel indruk maakte.

Het geheel echter deed met teveel aan Miike denken, vandaar misschien dat ik het wat minder vond. Die kan ik ook nog steeds niet goed plaatsen.

avatar van Observator

Observator

Tof. Beter dan het eerste deel. Maar zo jammer van Hoops Men Soul (derde filmpje) - kon ik weinig mee. Overige drie waren erg gaaf.

Armchair Theory: erg grappig en vooral de "uitwerking" van de negen stappen was zeer geslaagd.

Clean Room: prachtig emotioneel drama. Dromigere wandelingen in geeltinten begeleid door sfeervolle muziek, tegenover de kille bacterieloze tent.

Fastener: vond ik de mooiste van het stel. Mooi grauw verhaal vol surrealistische scènes met een meer dan prachtig slot.

Zonder derde kortfilm was ik op een dikke 4,5* uitgekomen. Nu een magere 4*.

Op naar Jam Films S.

avatar van Observator

Observator

Blijft wel erg stil rond de vier "veelbelovende" regisseurs.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

In Armchair Theory zijn de instructievideo en vooral de animatiestukjes erg droog. De praktijk had dan ook niet meer zo gehoeven, was een stuk saaier en minder grappig. Verder ook nog vervelend dat het Engels meteen overgesproken werd met Japans. Redelijk vermakelijk, maar had beter gekund.

Clean Room: de muziek was er naar om het iets dromerigs te maken. De setting en de dialogen verpesten dit wat mij betreft. Alles wat zich binnen afspeelt vond ik maar wat saai. Enkele shots van de buitenwereld zagen er dan wel weer erg mooi uit. Maar het kon mij dus slechts mondjesmaat boeien.

Hoops Men Soul is erg matig. Visueel ziet het er niet uit en het verhaal is ook weinig interessant. De benaming stoere MTV-clip vind ik nog te hoog gegrepen.

Fastener was de enige die ik echt goed vond. Na een mooi kus-shot volgen de bizarre scènes zich in gestaag tempo op. Mooi gestileerd en absurd filmpje.

Ondanks die laatste toch slechts 3*, stuk minder dan deel 1. Fastener vind ik het beste van alle kort filmpjes uit deel 1 en 2 samen, maar deel 1 was tenminste constant boeiend.

avatar van Black Math

Black Math

Ik zit een beetje in een drukke periode zodat het film kijken er een beetje bij in schiet. Het is dan ideaal om een omnibus als Jam Films 2 te kijken, en dat over de week uit te spreiden.

Armchair Theory geregisseerd door Junji Kojima, bestaat eigenlijk uit twee delen: een instructiefilmpje hoe je vrouwen moet versieren en een filmpje waar het in de praktijk wordt gebracht
Het eerste gedeelte bevat veel melige onzin, hetgeen met de nodige beelden geïllustreerd wordt op droge wijze. Soms wordt hiervoor animatie gebruikt, die niet al te best is. Wat een beetje raar is, dat het voor buitenlanders bedoeld is, dus je hoort op de achtergrond een dame in Engels praten, terwijl er een voice-over in het Japans overheen zit. Beetje irritant.
Het tweede gedeelte is een typisch Japans filmpje met veel aandacht voor visuele details, hetgeen ik altijd prettig vind. De afloop zie je al mijlenver aankomen en is wel een beetje flauw. Toch wel een aardig uitgewerkt filmpje. 3*.

Het volgende filmpje, Clean Room van Eiki Takahashi is nogal introvert en moet het vooral van de sfeer hebben, want het plot is vrij mager. Vooral de soundtrack is erg betoverend, al is het pop-nummertje tussendoor een beetje jammer. 3,5*.

Het derde filmpje Hoops Men Soul van Hidenori Inoue probeert veel maar faalt in de uitwerking. Het hiphop-sfeertje is aanwezig en ergens doet het ook denken aan een film als Snatch, maar de brakke montage verstoort een hoop, want is nergens in lijn met de soundtrack. Wel leuk trouwens om de acteur van Ichi the Killer terug te zien, hoewel ik hem nou ook niet al te denderend vond. 1,5*.

Het laatste filmpje Fastener van Kouki Tange is ook voor mij het hoogtepunt. Werkelijk prachtig geschoten, niet alleen wat betreft details van bijvoorbeeld pingpongballetjes, maar ook van de lucht. Het verhaal bevat meerdere lagen, die het filmpje een surrealistisch sfeertje meegeven, waar ik redelijk dol op ben. Voor zover ik het begrijp zijn het droomwerelden van de stervende man, waarin ook veel ruimte voor gekkigheden is, zoals de hitsige jochies met beslagen brillenglazen.
Ligt volledig in mijn straatje. 4,5*.

Op het laatste filmpje na niet echt geweldig, 3* voor het geheel.

Blijft fijn.

Al vallen de mankementjes ondertussen wel iets meer op. Het eerste film is maar kaalig, ook het derde oogt soms wat leeg en levensloos (ondanks alle extratjes). Maar de filmpjes duren niet erg lang en het eerste is grappig, terwijl de derde ook wel boeit.

Maar toch zijn het vooral 2 en 4 die indruk blijven maken. Het tweede is echt een geweldig verzorgd dramatje dat best een lange versie verdiende, de vierde short is dan weer vreemd en maf, ligt totaal in m'n straatje. Het zijn verder ook de meest audiovisuele shorts die wat mij betreft het sterkst uit de hoek komen.

Jammer dat we van deze regisseurs nooit meer wat gehoord hebben. Enkel Inoue is films blijven regisseren, maar da's dan net diegene met de minste short hier.

4.0* en een uitgebreide review