Genre: Familie / Drama
Releasedatum: 15 oktober 2005
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot Knetter
Bonnie en haar moeder Lis houden van olifanten. Lis is wel een lieve maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk, en dan weer heel somber. Bonnie's vriendje Koos heeft een heleboel broertjes en zusjes en eigenlijk wil Bonnie ook graag een broertje. Maar dat vindt haar moeder niet zo'n goed idee. Baby's krijg je niet zomaar, dan kun je beter een huisdier nemen, vindt Lis. Om Bonnie te verrassen neemt Lis op een dag een olifant mee naar huis.
neo
Oh wat was dit een geweldige familie film, een van de beste die ik ken in ieder geval. Vond het heerlijk om helemaal meegesleept te worden in de wereld van het meisje, het drama met haar moeder en al het andere. Emoties lopen soms hoog op (zit nogal een zwaar thema in), maar altijd weet het verhaal en de karakters weer een weg naar de vrolijkheid te vinden. Geen foute noot te bekennen in de cast en wat een geweldig acteertalent die Rinsma!
De score van Dirk Brosse dan, die zo enorm sterk bijdraagt aan de emotionele wereld van het meisje. Een waar meesterwerk. Ik vermoed dat de scene waarbij de camera de hele school doorloopt naar buiten geinspireerd is door camerawerk uit een De Palma film. Ga voor de 4.5 sterren
Heel erg leuk. Carice is opnieuw (en hoe kan het ook anders) geweldig, Schuurmans laat na Polleke zien dat ie het wel kan en de twee kids, man, man wat waren die goed bezig zeg. De film kent itt Het Schnitzelparadijs niet zo heel veel grappen (het is ook meer drama dan komedie), maar de subtiele grappen die de film kende waren dan wel weer van erg leuk niveau (vooral de liefdesscène met Schuurmans en de scène op het bankje in de Dierentuin met de schoolmeester waren erg leuk)
Overall erg sterk dus, alleen jammer dat het einde ietwat uit de lucht komt vallen. Aangezien de film nogal serieus van aard was kwam dit niet helemaal geloofwaardig over. Een klein minpuntje (samen met de inmens schmierende kaartjesverkoper bij het circus) aan een dijk van een film. Wanneer gaat Koolhoven eens een slechte film maken?
Knetter is een bijzondere Nederlandse jeugdfilm die anders is dan films die tot nu toe zijn uitgekomen in dit genre in Nederland.
Het verhaal is erg volwassen, maar de uitwerking is luchtig, zonder afbreuk te doen aan de dramatische lijn die door de film loopt.
De film doet wel wat aan Scandinavische jeugdflms denken, omdat die films ook vaak sociaal-maatschappelijke thema's behandelen, maar nooit te zwaar voor kinderen. Ik vind het ook echt een Villa-achterwerk film. De film heeft gewoon een hele prettige, niet betuttelende sfeer.
De acteerprestaties zijn van hoog niveau. Werkelijk waar niets op aan te merken, wat nogal eens anders is bij films met kindacteurs. Jesse Rinsma speelt het jong volwassen meisje Bonnie met veel overtuiging en plezier. Alles behalve ingestudeerd. Tom van Kessel is het vriendje dat zorgt voor de droogkomische momenten. Carice is als vanouds weer erg goed. Het is haast vanzelfsprekend dat Van Houten voor de rol van manisch-depressieve moeder is gecast. Een rol die haar op het lijf is geschreven. Edo Brunner is de leuke meester. Iedereen zou denk ik wel zo'n meester (gehad) willen hebben.
In Knetter hebben Koolhoven en De Jong de perfecte samensmelting van humor en ernst gevonden. De film heeft een intelligent script en is bij tijd en wijle erg ontroerend. Ik heb het niet droog gehouden.
Kortom, heerlijke film! 4 sterren
Rianneke_Dan
Opzich wel leuke film.
Maar het stelt allemaal niet zo veel voor, en acteren was ook niet veel.
En Daan is walgelijk.
Maar ik snap wel dat kids dit een leuke film vinden.
2,5 *
Macmanus
Erg leuke film.
De eerste Koolhoven die ik nou te pruimen vind. Lekker warme kleur gebruik. Leuk kort verhaaltje. Soms leek het iets te dramatisch te worden, maar over het algemeen wist de film niet in de Hollywood valkuilen te vallen. (Alleen op het einde ging het een beetje mis)
Zeer goed acteerwerk van vooral de kinderen en van Houten. Moet eerlijk toegeven dat ik het acteerwerk, in de films die ik van Koolhoven heb gezien, altijd erg goed vind.
De muziek is inderdaad vaak te aanwezig en dat is het grootste smet op de film. Daarom komt deze film niet aan 4 sterren.
Maar zeker naast Minoes de leukste Nederlandse kinderfilm. 3.5*
Erg geestige cameo van Koolhoven zelf trouwens.
Mug
Frisse jeugdfilm, die het hoofdzakelijk moet hebben van twee sterke kind-acteurtjes die de volwassen acteurs wegspelen met groot gemak. Maar dat heeft er meer mee te maken dat de volwassenen karikaturale personages moeten spelen. Ook ik ben het eens dat de scenes tussen Bonnie en Tom zeer sterk waren.
Het knapste vind ik dat de (zware) drama elementen met verve werden afgewisseld met de frisse komische touches en het zonnige weer dat veelvuldig in de film is verweven. Niet te zwaar en niet te luchtig, waardoor Knetter zeer goed te behappen is door jong en oud. Een ruime voldoende, 3,5*.
Knisper
Zoals in veel Nederlandse jeugdfilms was er te veel surrealisme
Leuke film; eigenlijk precies waar ik op gehoopt had. Sterke prestaties van van Houten (opnieuw), Brunner en Rinsma. Veel scenes die precies de juiste toon weten aan te slaan, waardoor een hele leuke wisselwerking ontstaat tussen de personages en dit levert veel grappige momenten op.
Dikke 3,5*
Baggerman
Als ouwe zak kan ik niet oordelen of deze film voor de doelgroep leuk en goed is. Is dit niet zo, dan heeft dat niet gelegen aan de prestaties van de acteurs en actrices!!! Zowel de kinderen als de volwassenen overtuigen mij wel in hun rol en ik erger me niet te pletter aan dat 'oplees-geacteer' (zoals in bijna alle Nederlandse films)!
Ik vind deze film vele malen beter dan b.v. de Griezelbus (slap verhaaltje en hopeloos acteerwerk) of Polleke (geforceerd multicultigedoe!) en ik denk dat ik dit als kind ook zo had gevonden.
Chainsaw
Erg leuke en warme jeugdfilm. Kleurrijk, hier en daar erg vrolijk en af en toe ook behoorlijk geestig. Ik had overigens wel meer surrealisme in het plot verwacht, maar de film bleef tot mijn verbazing behoorlijk down to earth. Acteerwerk was overigens top, de kleine Jesse Rinsma was bijzonder sterk. Van Houten was ook erg goed. En laten we dat geinige bijrolletje van Koolhoven niet vergeten.
3,5 sterren.
Ontdek trouwens net dat die vrouw van de Jeugdzorg gespeeld werd door Judith Bovenberg. En ik de hele film maar denken dat ik naar Catharina Haverkamp zat te kijken.
Té typische jeugdfilm.
Gooi er een wat zwaarder thema in en begin dan op alle fronten te timmeren om het toch maar zo luchtig mogelijk te houden.
Enkel de fleurige en kleurrijke wereld kon mij wel bekoren. Jammer genoeg staan daar tegenover nogal vervelende elementen die al snel tot irritatie leidden. Voorop staat de abominabele soundtrack die zo'n beetje in elke scene aanwezig is om zo hard mogelijk het gevoel van de scene uit te drukken. Het resultaat is een Top 100 verzamelCD van afgewezen popnummers. Vreselijk gewoon, maakt er meteen een erg lawaaierige film van.
Ook het acteerwerk en bepaalde typetjes kwamen maar slecht uit de verf. Zo is dat rode ventje gewoon enorm vervelend en is ook de buurvrouw maar erg flauw. Van Houten is vooral onopvallend en maakt zich er nogal makkelijk vanaf met haar personage.
Jesse doet het op zich nog wel aardig, maar haar voice over stukken zijn ook van niet al te best niveau. Eigenlijk enkel de meester was een echt leuke vent, de scenes met de kinderbeschermdinges hadden er integraal uitgemogen.
Het drama valt trouwens finaal het water in met het ultraflauwe einde, was meer iets voor een Ernest film vond ik, beetje erg makkelijk ineens.
Vond er uiteindelijk niet veel aan, buiten het warme visuele sfeertje dat van de film straalt. De rest is nogal doorzichtig en vooral erg saai.
Linn
Leuke film!!
Deze is me nu eens 100% meegevallen aangezien ik films als Suzy Q en Het schnitzelparadijs helemaal niet kon waarderen was dit heel leuk, fris en fleurig. Een tikkeltje drama wat het nooit echt te zwaar maakt en goed acteerwerk van Jesse en de meester.
Ik vond de muziek af en toe wat te hard waardoor de sfeer van bepaalde scenes niet goed uitkwamen dat was wel jammer.
En god o god wat zag je er fashionable uit Martin
Leuk en fris vermaak voor op een saaie zondagmiddag!!
tommykonijn
Gisteravond maar eens Knetter opgezet. Het is een aardig leuke film. Zeker voor kinderen. Het acteerwerk was in zijn algemeen goed, maar Daan Schuurmans vond ik niet zo geweldig. En in het begin vond ik het personage van Carice van Houten erg duf: ze ligt de hele tijd in een ''zieke stemming'' in bed. Gelukkig verandert dat wel; en Carice deed het wederom gewoon goed. Ik had echter geen moeite ermee dat er vaak een vergelijking werd gelegd tussen olifanten. Gewoon een leuk wegkijk-filmpje die ik wel kan aanraden aan kinderen die vaker films leuk vinden die in de Zapp-Bios te zien zijn op Nederland 3.
K. V.
Deze familiefilm eens bekeken en het was niet mis. Toch een zwaar thema, maar toch goed en leuk gebracht. De cast deed het prima en verder zag het er ook nog goed.
Vond het zeker niet slecht.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

single parentolifantonly childalleenstaande moederbipolarfoster care