• 9.378.659 stemmen

Le Crépuscule d'un Ange (2012)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Marlène Dietrich - Le Crépuscule d'un Ange / Marlène Dietrich - Twilight of an Angel

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Dominique Leeb

Plot Le Crépuscule d'un Ange

In haar laatste jaren leidde actrice, zangeres en icoon Marlène Dietrich een extreem teruggetrokken bestaan in haar Parijse appartement. Toen zij eenmaal niet meer in staat was als perfecte versie van zichzelf op het podium of voor de camera's te verschijnen, koos ze voor volledige onzichtbaarheid. Ondertussen verloor ze haar belangstelling voor de wereld echter niet: via telefoon, brieven en kranten hield ze een vinger aan de pols van de actualiteit.

avatar van Metalfist

Metalfist

De laatste jaren van Marlène Dietrich

Ik blijf altijd een dubbel gevoel overhouden aan dit soort documentaires. Meestal zijn het verknipte versies (bij bijvoorbeeld David Bowie: Five Years (2013) wordt er 30 minuten aan materiaal geknipt, dat is gewoon een derde van de speelduur!) en ze willen bovendien ook nog wel eens qua kwaliteit wisselen. De Fransen maken er echter een erezaak van om zoveel mogelijk degelijke documentaires rond het oude Hollywood te maken, zo is Marilyn, Dernières Séances (2008) wel een interessante zit trouwens, en deze keer was het de beurt aan Duits icoon Marlène Dietrich.

Waarom de documentaire trouwens nu door Canvas vanonder het stof wordt gehaald is me een raadsel (Dietrich werd geboren op 27 december 1901, stierf op 6 mei 1992 en de documentaire is ondertussen al 5 jaar oud), maar eerlijk gezegd? Je mist niet veel als dit aan je voorbij gaat, maar moest je toch nog een klein uurtje (de DVD van Amazon geeft ook een speelduur van 52 minuten aan dus dat is echt wel alle beeldmateriaal) vrij hebben: op vrtnu kun je de documentaire nog tot 22 augustus herbekijken. Soit, Le Crépuscule d'un Ange gaat over de laatste jaren van Dietrich en hoe ze meer dan 15 jaar aan haar bed gekluisterd was omdat ze niet wou laten zien dat haar glorie van weleer tanende was. Een ietwat schrijnend beeld (die telefoongesprekken!) van een geweldige actrice, maar vooral een beeld waarbij enige achtergrond ontbreekt. Josef von Sternberg wordt wel eventjes vernoemd en de connectie naar Der Blaue Engel is ook snel gemaakt, maar je bent aan het verkeerde adres als je een globaal beeld van Dietrich wilt krijgen.

De documentaire maakt gebruik van archiefmateriaal en dan van één interview met Dietrich in het bijzonder. Dat is op zijn minst nogal karig te noemen en verder zien we hier en daar de actrice nog eens optreden en een paar nummers zingen. Dat komt meteen dan al over als minuten vullen in een al korte documentaire en ook de floating heads die Dominique Leeb voor de camera haalt zijn niet de meest interessante mensen, al moet ik toegeven dat ik me eigenlijk vooral stoorde aan die buurvrouw die vooral overkwam als een sensatiezoeker en eens eventjes haar boekje over haar beroemde buurvrouw ging opendoen. Maria Riva, dochter van Dietrich (die trouwens nog een heel lijvig boek over haar moeder heeft geschreven onder de titel Marlene Dietrich - The Life by Her Daughter), is een interessante toevoeging. Haar zoon (Peter dacht ik?) is dat al wat minder.

Geen idee eigenlijk voor wie dit nu juist gemaakt is. Voor iemand die een beginnend beeld wilt krijgen van Dietrich, is dit te onsamenhangend. Voor iemand die meer wilt weten van Dietrich, is dit veel te kort. Een documentaire met een speelduur zoals Sinatra: All or Nothing at All (2015), zou dat niet het mooiste zijn wat dit genre zou kunnen overkomen? In ieder geval is Le Crépuscule d'un Ange een snel tussendoortje, maar je blijft op je honger zitten.

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie documentaire over de laatste levensjaren van Marlene Dietricht een van de grote filmiconen uit de vorige eeuw.