menu

Nha Fala (2002)

Alternatieve titel: My Voice

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Portugal / Frankrijk / Luxemburg
Muziek / Komedie
110 minuten

geregisseerd door Flora Gomes
met Fatou N'Diaye, Jean-Christophe Dollé en Ângelo Torres

Op het schiereiland Cap Vert (Senegal) is muziek heel belangrijk: er wordt gezongen bij huwelijken en begrafenissen, ontmoetingen en scheidingen, verkiezingen en inauguraties. Alleen de jonge Vita mag niet zingen. Er rust een vloek op haar familie die zegt dat elke vrouwelijke afstammelinge die zingt onmiddellijk sterft. Als ze haar geboortedorp verlaat om in Parijs te gaan studeren, herinnert haar moeder haar aan die vloek. Kort na haar aankomst in Parijs ontmoet Vita echter een jonge muzikant, Pierre, en ze worden verliefd. Ze weet zich geen blijf met haar geluk en begint in een romantisch moment spontaan te zingen. Pierre is onder de indruk van haar prachtige stem en haalt haar over om een plaat op te nemen. Maar als ze zich realiseert dat ze de vloek heeft getrotseerd, wordt Vita doodsbang.

zoeken in:
avatar van Hannibal
4,0
Heerlijk filmpje om zeer vrolijk van te worden. Eindelijk wordt ons eens een Afrika voorgeschoteld zonder moord en overige ellende. Natuurlijk, hier wordt het satirisch gebracht, maar het is wel duidelijk dat er in Afrika anders over de dood wordt gedacht dan hier. Het sterven hoort bij het leven en is acceptabel, gewoon omdat iedereen sterft, vroeg of laat. Dat men bij een begrafenis vrolijk begint te zingen komt raar over, maar deze positieve kijk op de dood is bewonderenswaardig. Ik hou helemaal niet van musicals, maar de mooie kleuren, de vrolijkheid die deze film uitstraalt, en de beeldschone (!) Fatou N'Diaye zorgden voor een zeer aangename kijkervaring.

avatar van Brix
4,0
Heel bijzondere film, enorm veel sfeer en heel leuke aanstekelijke muziek.
Ik zie hem nu voor de 2e keer en geniet er weer van.
Fatou N'Diaye is een zwarte parel!

avatar van Jessen0wnt
3,0
Wel schattig.

Ik begin maar weer eens aan de aangeraden-lijst om wat meer Afrika te leren kennen. Ik denk nog steeds dat dit een onmogelijke taak is aangezien dit gewoon te ver van mijn huis is. Dit moet met ogen gezien worden, eigen ogen, gelukkig ga ik dat dan ook binnenkort doen. Maar toch, zoek je als eenzame Westerling na wat herkenning van je verwachtingen. Ditmaal Nha Fala de kans om dit te verwezenlijken.

Tot nu toe wel het meest gelukt, er wordt een duidelijk beeld laten zien over hoe er over dood en keuzes van het individu wordt aangekeken. Zoals Hannibal al mooi verwoord zie je lachende mensen bij begrafenissen en wordt er flauw gevallen bij commerciële successen. Maar ook qua film valt kleine dingen te ontdekken, zoals een bepaald soort humor wat buitenlands aanvoelt. Ik denk dat Afrika nog niet de echte welvaart heeft dat dit deel van de wereld ook een eigen soort film kan creeeren, het voelt allemaal technisch nog wel wat Westers (B-film) aan, dat is aan de ene kant jammer want de film kent genoeg mooie beelden. Het is ten eerste erg kleurrijk en daarna bestaat de film ook uit wat mooie lange shots.

Toch wordt er nogal vaag heen en weer geschoven met wat film-stijlen, qua ''verhaal/musical'' blijft het gelukkig wel stabiel, maar dat veegt niet de onzekerheid van de uitwerking weg. Ik vind het een gemiste kans, had deze musical graag wat meer punten willen geven, maar qua film krijgt het 3 sympathieke sterren. Musical is sowieso niet mijn ding, maar qua sfeer en sympathie dus een voldoende.

avatar van Hannibal
4,0
Volledig eens dat je het met je eigen ogen moet zien om Afrika echt te leren kennen, maar films als deze zouden je toch alvast een beetje op weg moeten helpen, en je zou wat verder uit je westerse hokje moeten stappen, en meegaan in de "buitenlands aanvoelende" humor.
Het is echt geen onmogelijke taak, maar je moet het deurtje wel iets verder openzetten.

Welvaart, wat we er ook onder verstaan, en techniek lopen misschien wat achter, maar wat verwacht je, en wil je nou eigenlijk? Ik zie dit 100 keer liever dan de zoveelste gelikte 3D-kraker.

Ik snap niet helemaal waarom je van Afrika verwacht "westers" te zijn/doen, zodat jij je er thuis kan voelen. Je zoekt herkenningspunten met je eigen westerse leven, terwijl het juist zo leuk is die sleur van hier eventjes van je af te zetten en eens iets heel anders te proberen. Je zal het wel merken als je binnenkort naar Afrika vertrekt. Je ontdekt er een ander soort welvaart die wij hier niet kennen, en die je nog gaat missen als je weer terug bent.

Deze, overigens Portugese film, is qua techniek en kwaliteit nog één van de betere. Als je daar veel waarde aan hecht hou ik mijn hart vast bij de volgende tip die ik je heb gegeven, The Gods Must Be Crazy. Als er ook F-films bestaan is dat er wel één.

avatar van Jessen0wnt
3,0
Ik wil juist los komen van die Westerlijke laag, dat bedoel ik ook in mijn ''mening''. Ik heb veel meer het gevoel dat ze bepaalde stijlen over nemen, dan dat ze zelf echt iets proberen te ontdekken. Natuurlijk is het prima om een stijl over te nemen, dat kan haast niet anders. In deze tijd is bijna alles al geprobeerd en zo niet dan zijn ze daar nu hard mee bezig. Het is aan de ene kant heel fijn om te zien dat de welvaart langzaam aan groeit in Afrika, maar dat geeft niet weg dat een filmmaker, ook een Portugese met een hart voor deze landen 1 bepaald soort stijl mag aanhouden in de film. Daar reken ik hem ook op af, want qua sfeer zit het hier goed.

Ik ben overigens op zoek naar kleine culturele dingentjes, zoals hier het aankijken van de dood bv. Ik zoek niet naar DE Afrikaanse film of iets in die geest.

avatar van Hannibal
4,0
Ik snap niet helemaal wie welke stijl overneemt volgens jou, maar ik begrijp wel dat dit dan niet helemaal is wat je zoekt.

avatar van Jessen0wnt
3,0
Soms is het heel overdreven, soms is het wat natuurlijker. Soms lange shots met af en toe een hoek-beweging, soms TV-beelden. Soms musical, soms drama. Opening leek me een arthouse-film te worden, rest van de film was het op eens weer commercieel. Niet echt een stijl als je het mij vraagt .

Gast
geplaatst: vandaag om 08:58 uur

geplaatst: vandaag om 08:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.