• 9.449.701 stemmen

Geregisseerd door: Wolfgang Staudte

Met onder meer: Paul Esser en Irene Korb

Gesproken taal: Duits

Plot Rotation

Het verhaal speelt zich af in Berlijn van 1932 tot 1946. Machinearbeider Hans Behnke is niet geïnteresseerd in politiek, tot hem op een dag gevraagd wordt een drukmachine te repareren, waarmee anti-fascistisch materiaal gedrukt wordt. Behnkes eigen zoon Helmut, die bij de Hitlerjugend is gegaan, verraadt zijn vader. Na de oorlog ontmoeten vader en zoon elkaar weer, beide op verschillende manieren getekend door de oorlog.

avatar van clubsport

clubsport

wellicht de eerste DDR film die ik over de opkomst van het nazisme zie en dat slechts een paar jaar na de oorlog .

Laat ik met de goede punten beginnen , de acteurs spelen allemaal zeer overtuigend en ik was onder de indruk van Paul Esser's vertolking van hans , hij speelt met een indrukwekkende ingetogendheid de rol van duitser die graag afzijdig wil blijven maar van beide kanten onder druk word gezet .

De sets zijn eenvoudig maar zeer effectief , heel af en toe zien we echte oorlogsbeelden die prima gemonteerd zijn in het verhaal .

Ik zie geen duidelijke indicaties van een DDR propaganda hierin maar de russen worden uiteraard nergens slecht geportretteerd .

Het grootste minpunt is helaas de naar mijn mening te korte speelduur , hierdoor word de nazi indoctrinatie van Hellmuth te sumier behandeld en ook de opkomt van de nazi en het ontbreken van in welk jaar het afspeelt is jammer , als er een extra 20 minuten hiervoor zou zijn gereserveerd had de film er een stuk beter uitgezien.

Eindconclusie : een boeiende film met uitstekend acteerwerk .