• 9.371.106 stemmen

Geregisseerd door: Paul Tickell

Met onder meer: Darren Healy, Jeff O'Toole en Viviana Verveen

Releasedatum: 19 oktober 2000

Plot Crush Proof

De jonge crimineel Neal komt uit de gevangenis. Hij zoekt zijn zoontje dat hij nooit eerder zag, gaat naar zijn ouders en naar het graf van zijn paard. Maar hij keert vooral terug naar zijn oude bende. Een groep jonge "urban cowboys" die rondrijden op paarden door de straten van Dublin. Zijn belangrijkste doel: wraak op degene die hem in de gevangenis deed belanden.

avatar van starbright boy

Deze film lag ooit (voor mijn dvd-tijdperk) voor een appel en een ei op VHS bij de free. Ik heb hem laten liggen, maar heb altijd een beetje spijt gehad. Heeft iemand hem gezien? Is mijn spijt terecht?

avatar van Menni

Menni

Kan me d'r eigenlijk weinig van herinneren, maar ik héb 'm gezien en een korte notitie in m'n archief zegt dat 't prima Dublin-misère is.

avatar van Shunshine

Shunshine

ik vond hem ok.

Niet echt een hoogstandje.

Zou hem een 2 geven.

avatar van robertus65

robertus65

Grappig ziet het wel uit, een paar jonge crimineeltje op paarden door de stad. Het verhaaltje doet er niet toe, het is gewoon een harde misdaadfilm. Niks bijzonders dus.

alweer een tijd geleden dat ik hem gezien heb maar het blijft een goeie film

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ja, die Ieren kunnen voornamelijk goede films maken.

We volgen hier ene jongeman die net is vrijgelaten uit de gevangenis, maar vervolgens al meteen de boel forceert als hij bij zijn ex-vrouw zijn kind wil zien. Hij mag meteen weer vluchten en zoals je kan verwachten ga je terug naar de roots die je probeerde te vermijden. Maar dan wel een hele merkwaardige bende waar hij lid van was. De Urban Cowboys die voornamelijk hun ontsnappingen via paarden verrichten. Willen we dan ergens ook op een Urban Western lijken?

Vluchtend voor de politie zoeken ze een doel, namelijk de verrader. Onderwijl probeert Neil nog altijd de banden te helen met bijvoorbeeld zijn moeder. Zijn zusje is blij om hem te zien en loopt met hem weg van huis... en dat is niet het enige wat alles van kwaad naar erger maakt.

Het is een rauwe schets van de Dublinse onderwereld (maar dan met paarden), waarbij surrealisme ook nooit weg is. Bijvoorbeeld die ene nymfomane paardenhoudster, Neils moeder die uit de kast komt als lesbie, Neils vader... Daarnaast lift Crush Proof mee met de hipheid van de jaren 90. Kenmerkend zijn uiteraard de soundtracks.

Prima film.