• 9.377.836 stemmen

Jin Ping Shuang Yan (1974)

Erotiek / Romantiek | 112 minuten

Genre: Erotiek / Romantiek

Alternatieve titels: The Golden Lotus / 金瓶雙艷

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Han Hsiang Li

Met onder meer: Jackie Chan en Peter Yang Kwan

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Jin Ping Shuang Yan

Gebaseerd op de beroemde erotische roman wordt het leven rondom de Sung dynastie beschreven. 900 jaar geleden heerste deze dynastie die werd gekenmerkt door moord, corruptie en sexuele uitspattingen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jinlian

Pai Chin Chun, servant

avatar van Metalfist

Metalfist

Jackie Chan als perenverkoper

The Golden Lotus kwam me het eerst onder de aandacht toen ik in een internetartikel las dat Jackie Chan in zijn jeugd in een pornofilm had meegespeeld. Ik kon het me eerlijk gezegd niet voorstellen, al deed Stallone indertijd hetzelfde met The Italian Stallion. De film is echter niet bekend met maar 1 stem en geen berichten hier op MovieMeter en maar 2 reviews op Imdb dus zat er niets anders op om de film zelf eens op te zoeken en te kijken. Groot was dan ook mijn verbazing toen het welbekende Shaw Brothers logo inclusief Shaw Scope de film opende.

Want dat productiehuis staat bij mij vooral toch bekend van heerlijke vechtfilms zoals Five Deadly Venoms of The Water Margin. Ze hebben wel hier en daar eens een genre uitstapje gemaakt naar bijvoorbeeld horror met Human Lanterns maar de erotische toer had ik ze nog niet weten opgaan. Een uitstap die ik ze liever niet had zien doen want The Golden Lotus is geen goede film te noemen, vooral omdat de film zich op den duur compleet verliest in zijn eigen intriges. Ik vraag me dan ook af of Han Hsiang Li hier niet beter aan had gedaan om twee of zelfs drie films te maken want halverwege de film voelt hij zich genoodzaakt om een voice-over te gebruiken die in een paar minuten zowat een uur aan film vertelt. Dit gebeurt op zo'n snel tempo (de namen van de Hua broers kon ik sowieso al niet uiteen houden) dat ik compleet de draad kwijt was. De apotheker houdt er dan nog een hoop vrouwen op na waardoor geheel nogal onoverzichtelijk oogt. Het einde is daarbovenop nog vrij abrupt maar dat is iets dat wel eigen is aan de Shaw Brothers. Toch blijft het geheel wel boeien trouwens.

Schijnbaar is The Golden Lotus een nogal legendarisch erotisch boek in China. Ik had er nooit van gehoord, mijn kameraad die een Chinees is ook niet, maar er zijn blijkbaar vele verfilmingen van. Deze Shaw Brothers verfilming wordt als één van de bekendste beschouwd maar ik vraag me af of dat niet gewoon vanwege de kleine bijrol van Jackie Chan is. Die heeft zelf trouwens niets te maken met de vele softporno scènes (lees: een hoop gekreun en eens hier en daar een tiet) maar heeft een kleine bijrol als perenverkoper die vooral in het eerste gedeelte van de film is te zien. Een vermakelijk rolletje op zich door de confrontaties met Mrs. Wang maar hij wordt nogal abrupt uit de film geschreven. Het lijkt dan ook alsof er een stuk film ontbrak doordat Chan op zoek zou gaan naar de broer van de dwerg (die trouwens nooit meer komt opdagen, wat ook een anti-climax is) en twee seconden later in een steegje wordt neergestoken. Knipper met je ogen en je hebt het gemist. De rest van de cast is op zich niet echt memorabel.

Een vreemde keuze van Run-Run Shaw om dit te gaan produceren maar misschien hebben ze het wel meer gedaan, ik heb in ieder geval bijlange na niet alles gezien van hun oeuvre. The Golden Lotus is interessant voor de Jackie Chan completisten want voor de rest stelt de film niet zo erg veel voor. All in the Family schijnt trouwens ook zo'n soort 'adult' film te zijn, ook maar eens gaan kijken dan.

avatar van BBarbie

BBarbie

Onevenwichtig drama over een Chinese rokkenjager, begin 12e eeuw, die in zijn jacht op vrouwen totaal geen last heeft van scrupules. Het verhaal is niet veel meer dan de aaneenrijging van gekonkel, zoals je dat wel meer ziet in Oosterse films over die tijd. Afgezien van de gelikte settings stelt het allemaal bitter weinig voor. Onopvallend bijrolletje van Jackie Chan als perenverkoper in het begin van de film.