• 9.378.487 stemmen

Geregisseerd door: Pieter-Rim de Kroon

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 6 november 2003

Plot Hollands Licht

Er wordt over gesproken alsof het bestaat, maar nooit is serieus onderzocht of het nu mythe of werkelijkheid betreft. De Nederlandse broers en filmmakers Pieter-Rim en Maarten de Kroon gingen op zoek naar het ont- en bestaan van het veelbesproken 'Hollands licht', vooral beroemd geworden dankzij de zeventiende-eeuwse schilderkunst. De makers spraken met vele deskundigen in binnen- en buitenland, waaronder kunstenaars, kunsthistorici, een meteoroloog en een astrofysicus, om de mythe te ontrafelen. Leidraad was de uitspraak van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, die stelde dat het Hollands licht vorige eeuw voorgoed zijn specifieke helderheid verloor door de inpoldering van het 'oog van Holland', het IJsselmeer. Evenveel wetenswaardige feiten als meningen passeren de revue, maar uiteindelijk gaat het in deze film vooral om één, typisch Hollands zintuig: "Wij hebben alleen dat kijken."

FisherKing

Mooie poster. Lijkt me een intrigerende docu.

bioscoopzaal

Het lijkt mee eerlijk gezegd een beetje vergezocht. Hoe kan Hollands licht nou beter zijn dan Duits of Frans licht? Ik ben weliswaar geen kunstkenner, maar dit wil er bij mij toch niet in.

De docu lijkt me dan wel weer interessant, vooral om te zien hoe ze de gebakken lucht deze keer serveren.

Nee, vind ik niet. Jouw redenatie is Hollandse nuchterheid.

Het onderwerp heeft iets mysterieus. Met films is het eigenlijk net zo. Wat zou Lucia y el Sexo zijn zonder de felle hoge zon ?

bioscoopzaal

... of moet dat zijn: gebakken licht.

bioscoopzaal schreef:

Wij hebben meer water, dus andere reflecties, dus ander licht wat men dan wel aanduit als Hollands Licht. Meer een term van de buitenlanders die er jaloers op zijn.

bioscoopzaal

Maar dat zou je alleen kunnen merken als de dicht bij een vijver of sloot zit, ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat invloed kan hebben op het hele Hollandse lichtpatroon.

Maar zoals gezegd, ik ben best benieuwd naar de docu.

kappeuter schreef:

Wat zou Lucia y el Sexo zijn zonder de felle hoge zon ?

Goed punt, al heeft dat volgens mij meer te maken met het broeierige Spaanse weer dat met licht in het algemeen.

bioscoopzaal schreef:

Precies daarom werd deze docu toch gemaakt? Of deze mythe echt waar is?

Ja, precies, uit deze vraagstelling, de mythe, is deze film ontstaan. Om het antwoord te weten zullen we de film moeten gaan zien.

Wouter schreef:

Yep. Ben benieuwd.

Wouter schreef:

Touché

Voor meer informatie kijk op <a href="http://www.hollandslicht.nl"; target="_blank">www.hollandslicht.nl</a>;.

Op het Nederlandse Film festival in Utrecht heeft deze film zijn wereldpremiere.

Voor iedereen die niet overtuigd is of gewoon geintresseerd, dit zijn de viewings data op het festival:

vrijdag 26-09-2003 / 19:30 / Rembrandt 1 premiere - Utrecht (UITVERKOCHT)

zaterdag 27-09-2003 / 19:30 / De Lieve Vrouw 2 - A'foort

zondag 28-09-2003 / 22:15 / Rembrandt 3 - Utrecht

maandag 29-09-2003 / 22:15 / Studio - Utrecht

zondag 05-10-2003 / 16:00 / Lux 1 - Utrecht

Vanaf 6 november in de theaters

avatar van gonzo

gonzo

Toch wel interessant, want stel dat het waar is? Benieuwd hoe je dat in een film bewijst. Gebakken licht, wie weet; maar eerst zien, en dan pas geloven.

avatar van Pierre1

Pierre1

Al ideeën voor een volgende film ?

Een 70mm documentaire over Mount Fuji (Japan) en een Pornografische speelfilm samen met kunstenaar Jan Andriesse, met Kim van Kooten in een rol waarin ze zich hopelijk thuis voelt. Internationale cast & crew & lokaties (duur dus)

Amai! Een pornografische film met Kim van Kooten?? Houd me op de hoogte moderators!!!

Phileine zegt *kreun*

Tegenvallend. Gemiste kans.

Hoewel de Docu fantastische beelden produceert van het Hollandse Licht wordt er eigenlijk te weinig mee gedaan. Waar ik meer poezie in de beelden van verwacht had, wordt dat vrij snel afgekapt. En de fantastische muziek van Paleis van Boem wordt helaas ook niet optimaal gebruikt. Wellicht de verwachtingen wat te hoog gespannen.

Wat wel resteert zijn de prachtige beelden van de Hollandse Luchten. En erg mooie shots ertussen. 3*

Ik sluit me bij fiskerking aan. Wellicht te hoge verwachtingen.

Met hetzelfde beeldmateriaal had het allemaal wat spannender en uitdagender gekund.

Ik werd Thom Hoffman op een gegeven moment zat als hij weer een nieuwe dag aankondigde.

Iets meer Koyaanisqatsi effecten hadden de film gesierd.

De technische benadering van het verhaal, wordt eigenlijk ook gehanteerd in het beeldverhaal. Da's jammer, want daardoor worden de mooie wolkenluchten je op den duur zelfs te veel.

De interviews met kunstenaars vond ik het interessantst. Zij leverden wat mij betreft de leukste commentaren.

De technische man met zijn Nationale Wetenschapsquiz test vond ik oersaai. Ik vond zijn experiment ook niet pleiten voor de verdwijning van het Hollands Licht. Het IJsselmeer is nog steeds een heel groot water, ook al is het voor een relatief klein deel ingepolderd.

Ik geef voor deze vakkundig gemaakt documentaire 3 sterren.

MFEO

Film is niet geschikt voor bios. Zag hem gisteren in de sneak. Zijn zeeeeeeeeeeeeeeer mooie beelden. Maar na 40 minuten ofzo ging ik me vervelen. Had het wel gezien. En was zo saai verteld allemaal.

Film duurde veeeel te lang.

1 1/2*

Ik vind niet dat je het sneak publiek met zo'n film moet verrassen.

Idd, dit in de sneak draaien slaat echt nergens op. Je mag toch wel verwachten dat deze film bij lange na niet voor iedereen is weggelegd (niet gezien overigens )

kappeuter schreef:

Ik vind niet dat je het sneak publiek met zo'n film moet verrassen.

Waarom niet?

Ik meen het sneakpubliek een beetje te kennen, en die zullen er voor het overgrote meerendeel van balen dat deze film in de sneak kwam. Ik zou het ook niet verwachten. Die Andre Hazes film destijds had nog gekund, omdat die film vrij vermakelijk is.

avatar van Wouter

De sneak is er niet alleen voor de kijkers, maar ook voor degene die de film uitbrenegn. Om te weten hoe een film valt, of om een buzz te creeren, of te kijken waar je publiek zit.

Als je perse wil krijgen wat bij je past moet je geen kaartje kopen voor de sneak, lijkt me.

Dat is ook wel weer waar ja.

MFEO

Ik weet dat de film bij de sneak in Cinerama afgelopen donderdag gemiddeld een 5,5 gekregen heeft.

Van de bios gingen ze ook al opbellen dat ze niet meer zo'n sneak moeten opsturen. Was nu niet echt een film om leuk om 22 uur te gaan kijken in de bioskoop. Leek namelijk wel iets wat je moest kijken op school tijdens de les.

avatar van cornelis

cornelis

Vette pech voor de kabouters, een sneak is een sneak, je weet niet wat je krijgt, en ALLES dat in de NL bioscoop uitgebracht dreigt te worden, maakt kans op een sneak preview. Als je bang bent voor 1 docu per jaar, dan moet je afwegen of je wil gaan of niet. Voor hetzelfde geld word je opeens positief verrast door zoiets.

En er zijn best sneakfilms geweest waarbij de score lager was dan die 5.5, lijkt me.

cornelis schreef:

Ja dat hoorde ik ook welgeteld 1 bij cinerama. Welke film dat was weet ik niet. Ik heb nog niet zo laag cijfer gegeven aan een sneak.

avatar van cornelis

cornelis

Dan zit daar (gezien het percentage zeikfilms dat in de sneak wordt losgelaten) flink wat smakeloos volk.

MFEO

Mijn No. 3 Slechtste Film van 2003!

Documentaire HOLLANDS LICHT wint publieksprijs op het FESTIVAL DU FILM EUROPEEN DE BRUXELLES 2004 (23 - 30 april)

De film HOLLANDS LICHT van Pieter-Rim de Kroon & Maarten de Kroon is tijdens het Europees Filmfestival van Brussel 2004 door het publiek uitgekozen tot beste film. J.l. vrijdag 30 april werd de publieksprijs, een geldbedrag van 5.000 euro uitgereikt.

Sinds 2003 biedt dit Europees Filmfestival een programma van eerste en tweede films van jonge regisseurs uit de 45 lidstaten van de Raad van Europa. De publieksprijs voor een documentaire is opmerkelijk aangezien het merendeel van het programma bestond uit speelfilms.

Nog steeds te zien - 24ste week - in de Nederlandse filmtheaters

bron: MVSP

De film HOLLANDS LICHT van Pieter-Rim de Kroon & Maarten de Kroon is tijdens het Festival Di Palazzo Venezia, Italie (25 mei – 2 juni 2004) bekroond met de prijs voor de Beste Fotografie (Paul van den Bos). Eerder ontving de film in deze categorie een Gouden Kalf Nominatie tijdens het Nederlands Film Festival Utrecht.

bron: MVSP