• 9.372.301 stemmen

Geregisseerd door: Ishirô Honda

Met onder meer: Kôzô Nomura, Ayumi Sonoda en Koreya Senda

Gesproken taal: Japans

Plot Daikaijû Baran

"A giant monster greater than Godzilla or Rodan!"

In een poging om een goedkope manier te vinden om water te zuiveren, besluiten een team van Japanse en Amerikaanse wetenschappers samen te werken. Ze bouwen een laboratorium op een onbewoond eiland, maar hun proeven storen Obaki, een enorme hagedis, in zijn slaap en het monster begint meteen een klopjacht op de wetenschappers. Al gauw zet het monster echter zijn zinnen op de vernietiging van Tokio.

Kenji Uozaki

Captain of Uranami

Yutaka Wada

avatar van Horrordude

Horrordude

Jep, die ishiro honda was een grote liefhebber van Kaiju films..

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een film die grotendeels dezeflde opzet heeft als de originele Godzilla uit '54. Veel screentime voor het monster en als hij opduikt op zee en de hele Japanse artillerie is opgedoken (en heeft gefaald) spoedt hij zich naar Tokyo. Maar ja ook daar helpen de plastic tanks en andere afweer natuurlijk niet Het plot is bekend en de uitwerking is in fraai zwart-wit (mooi openingsshot), maar op een of andere manier is het middenstuk tergens traag en bestaat het alleen maar uit geschiet en een grommend monster. Hoogtepunt is tegen een uur film als met luide trompetten overwinningsmuziek wordt gespeeld en Baran met vliegtuigen wordt aangevallen, totdat er eentje te laag vliegt en....

Er was wat discussie over deze titel ivm de Amerikaanse versies die er in de jaren 50 en 60 van de monster films van Honda werden gemaakt. De Amerikaanse Tokyo Shock DVD Varan - The Unbelievable bevat gewoon de Japanse dub uit 1958, zonder de Amerikaanse sequenties, gelukkig maar. En hoewel het beeld prima is, is de audio mager. Misschien lag het aan mijn DVD, ik zoek het nog uit bij de winkel van aankoop.

avatar van Vascago

Vascago

Het plot bij deze film klopt niet. En de acteurs ook niet. Die zijn van de film uit 1962 en die staat blijkbaar niet op de site.

Varan the Unbelievable Rip-off.

Toegegeven, Honda kopieert vooral royaal zichzelf, maar het nut van deze film en dit monster ontgaan me toch een beetje. Misschien vanwege het befaamde hindsight, maar uiteindelijk had dit toch gewoon een nieuwe Godzilla kunnen zijn, Varan ziet er zelfs een beetje uit als een geredesignde versie van het befaamde monster.

Weer een grote hagedis dus, ditmaal wel zonder vuur en lasers, maar dat belet hem nog steeds niet om Japanse dorpjes te verwoesten. En het "grof" geschut van de mensheid lijkt maar weinig vat te hebben op dit enorme onding.

Allicht dat Honda toen nog wat meer lijntjes aan het uitgooien was, om te zien wat nu net het beste werkte. Dat zal toen uiteindelijk toch gewoon Godzilla gebleken zijn, want veel hoofdrollen heeft Varan na deze film niet meer gespeeld geloof ik. Ondertussen voelt dit dan ook vooral als een wat nutteloze onderneming, al is het best wel schattig en grappig zolang het duurt (want gelukkig ook niet al te lang is).