• 9.372.320 stemmen

Moses the Lawgiver (1974)

Drama | 360 minuten / 141 minuten (bioscoopversie) (miniserie, 6 delen)

Speelduur: 360 minuten / 141 minuten (bioscoopversie) (miniserie, 6 delen)

Alternatieve titel: Moses

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Italië

Geregisseerd door: Gianfranco De Bosio

Met onder meer: Burt Lancaster, Anthony Quayle en Irene Papas

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 19 april 1977

Plot Moses the Lawgiver

"Announcing the Most Magnificent Human Spectacle Ever Filmed!"

In een ver verleden leefde er een Farao die het volk van Israël zag als een bedreiging voor zijn land en cultuur. Zij waren zeer vruchtbaar en ze namen snel toe in aantal. Dus gaf hij het bevel om iedere eerstgeboren zoon van de Israëli te doden en het volk van Israël werd als slaaf te werk gesteld. Als Moses geboren wordt, zijn zijn ouders bang dat ook Moses gedood wordt, dus wordt hij in een mandje op de Nijl gezet. Daar wordt hij gevonden door de zus van de farao, helaas is ze altijd kinderloos gebleven en ze voedt Moses op als was het haar eigen kind. Als Moses volwassen is komt het uit dat hij eigenlijk een Israëli is en als één van de bewakers iemand van zijn volk mishandeld, doodt hij deze per ongeluk.

avatar van Manco

Manco

Best een aardige film! Burt Lancaster speelt goed zijn rol als de oude Mozes.

Qua bijbelgetrouwheid heb ik deze film niet echt hoog. Soms wordt er veel omheen verzonnen.

De muziek van Ennio Morricone (eerlijk gezegd de rede geweest om deze film te kopen) is grandioos!!

4,0 sterren!

avatar van veron35

veron35

Manco schreef:

Ik snap wel dat je daarom een film koopt. Zijn muziek maakt een film helemaal af.

avatar van neo

neo

En daarna natuurlijk ook meteen de 2cd uitgaven kopen... (zie musicmeter)

avatar van FILM!BOY!

FILM!BOY!

Ik ben niet gelovig en heb de bijbel ook niet gelezen.

Hoe bijbelgetrouw deze film dan ook is weet ik niet, en dat maakt me eerlijk gezegt ook helemaal niks uit.

Het verhaal is goed, al vind ik 2,5 uur wel wat lang (wat ben ik blij dat ik de 2,5 uur versie heb gezien en niet de volle 6 uur). Ik heb de film dan ook in drie delen gekeken: Eerts het eerste uur, vervolgens het tweede uur en als laatste het laatste half uur.

Het einde vond ik erg mooi.

De schitterende muziek van Ennio Morricone maakte deze film helemaal af!

Ik had meer willen geven, maar omdat ik het toch wat lang vond duren en het verhaal een beetje langdradig was, toch nog 3,0.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

De week voor Pasen maar even op de bijbelse toer en dat werd dus deze Moses the Lawgiver waarvan ik de filmversie had liggen en inmiddels begreep dat deze niet half zo goed is als de miniserie van 5 uren. Desalniettemin toch maar even aangeslingerd samen met mijn vader die de bijbel praktisch uit het hoofd kent.

Het verhaal is in ieder geval duidelijk met de te verwachten Bijbel en vooral Mozes als leidraad in deze film waar ik me nog wel het ene ander kan herinneren zo uit mijn tijd op de Christelijke basisschool. Sowieso, waar of niet, menselijke interpretatie of niet, films als The bibel: in the beginning, The ten commandments en The last temptation of Christ vind ik sowieso wel interessant en dat telt dus ook voor deze Moses. Zoals reeds gezegd mag het verhaal bekend zijn rond Moses in het mandje, gevonden en opgenomen, zich het lot aantrekkende van de Joden en het ontdekken van zijn echte achtergrond waarop de strijd kan beginnen om zijn volk uit Egypte te krijgen.

Voor degenen met een beetje bijbelkennis zal veel niet onbekend voorkomen met de plagen, de valse of halve beloften, de uittocht, achtervolging en de Rode Zee. Het enige echte minpunt is dat het allemaal erg snel gaat en in die zin vooral beknopt is wat natuurlijk logisch is aangezien dit een film/bioscoop versie is van een miniserie van circa vijf uren. Quayle is goed en Lancaster doet zijn best waar de waarnemingen van de echte profeet Moses ongetwijfeld angstaanjagend en bevreemdend geweest zijn. En met het gerommel in de verte slaagt de film tot op zekere hoogte met een bepaald mysterie en angstaanjagendheid. Dan mag natuurlijk de soundtrack van Morricone niet vergeten worden die natuurlijk sterk te noemen is. In alle eerlijkheid blijft deze film nergens in vergelijking met de eerder genoemde Bijbelse films daarom slechts een 3 ondanks dat dit niet bepaald een straf was om te kijken.