• 9.373.946 stemmen

Heysel 1985: Dans l'Enfer de la Foule (2025)

Documentaire / Sport | 85 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Christophe Hermans en Boris Tilquin

Plot Heysel 1985: Dans l'Enfer de la Foule

Brussel, Heizelstadion, 29 mei 1985. Wat een sportfeest had moeten worden verandert in een nachtmerrie. In Sectie Z lopen de spanningen op tussen de fans van Liverpool en Juventus. Plotseling vallen Engelse hooligans aan en de menigte slaat in paniek. Er vallen 39 doden en bijna 600 gewonden. 40 jaar later blikt deze documentaire terug op een van de ergste rampen uit de sportgeschiedenis.

avatar van Dries666

Dries666

• 1936 stemmen

Net gezien op tv na opgenomen te hebben. Ik wist wel van het Heizeldrama af, maar was voor mijn geboorte en had me er nog nooit in verdiept zoals nu. Bijzonder sterke documentaire die alle partijen aan het bod laat. Waardeer ik enorm. Niemand was hiervoor verantwoordelijk. Iedereen samen was verantwoordelijk. Elke partij had wel zijn eigen verantwoordelijkheid. De match had nooit mogen gespeeld worden in dit stadium. Maar dan nog, wat zou de garantie geweest zijn op een incidentvrije avond in een ander stadium? En niet te vergeten, 4 jaar later herhaalde dit drama zich nog eens in het VK, met een fatale afloop van meer dan het dubbel aantal slachtoffers op deze avond in Brussel. Voetbal een feest, sporten is gezond.. Niemand was winnaar op deze bijzonder triestige avond van 29 mei 1985. Triestig, triestig..

Aangrijpende documentaire.