• 9.374.591 stemmen

Kees Vliegt Écht Uit (2025)

Documentaire | 86 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Monique Nolte

Met onder meer: Kees Momma, Henriëtte Momma en Willem Momma

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Kees Vliegt Écht Uit

Na een proces van jaren slaat Kees Momma zijn vleugels uit en verlaat hij écht het ouderlijk huis. Dit tot groot verdriet van zijn moeder Henriëtte die haar zoon het liefst tot haar dood bij zich wil hebben. De voortschrijdende achteruitgang van zijn ouders ontkennend en negerend, probeert Kees zijn nieuwe zelfstandige leven zo goed als mogelijk vorm te geven. Totdat het noodlot toeslaat en Kees er helemaal alleen voor komt te staan.

avatar van stinissen

Vanaf 11 juni op Videoland.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Alle respect voor Kees en zijn zoektocht naar zelfstandigheid. Maar het wordt wel vermoeiend dat deze ene autist uit een bevoorrecht milieu tot op het bot wordt uitgemolken. Het is een maatschappelijk probleem dat zoveel meer mensen op het spectrum betreft.

avatar van The Oceanic Six

Autistische Kees Momma ondergaat 'pijnlijk proces' in nieuwe docu: 'Dapper en krachtig'

Premium-artikel, dat wel.

Ik wist niet dat er eind jaren 90 al een docu over Kees is gemaakt, genaamd Trainman. Heeft ook 0 stemmen nog op Moviemeter. Waarom zetten ze dit niet eens ergens online?

En schijnbaar komt er dus na deze docu nóg een nieuwe Keesdocu, genaamd Kees Solo. Misschien wat veel allemaal...

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik vind het allemaal nogal zwaar overdreven. Alsof de hele wereld om Kees draait. Iedereen moet rekening met hem houden maar hij kan zijn gang gaan onder het mom van autisme. Ik doe er niet aan mee, hij moet maar eens leren dat ie niet alleen op de wereld is. En ja, ook ondanks zijn autisme. Het is toch van de zotte dat je niet mag hoesten. Of het gras mag niet gemaaid worden als meneer in de buurt is. Ze kunnen beter zijn huis geluidsdicht maken ipv geld in die docu te stoppen.

avatar van stinissen

Prachtige documentaire, en wat gaat iemand achteruit met dementie in dit geval mammie.

Nu wachten op de aangekondigde Kees Solo.

avatar van The Oceanic Six

De nieuwste docu over Kees Momma, toch wel iemand die ik de moeite van het volgen waard vind omdat hij gewoon heerlijk apart maar lekker zichzelf is als rasautist. In de vorige docu werd duidelijk dat Kees op zichzelf moest gaan wonen, maar dan wel vlak naast het huis van zijn hoogbejaarde ouders.

Dat lukte niet helemaal, maar nu moet het dan toch echt want Kees is er wat meer aan toe en los daarvan gaat het niet goed met zijn ouders. Zijn moeder zit met gezondheidsklachten aan het einde van haar leven en zijn vader is al ver in de negentig. Het zijn lieve mensen, maar je vraagt je toch elke keer af of ze het juiste hebben gedaan door Kees zo lang thuis te houden in plaats van begeleid laten wonen waardoor hij naast bijzonder en ontwapenend ook wel strontverwend en soms gewoon onbeschoft is. Dat tonen ze hier gelukkig wel goed, want je ziet de goede en mindere punten van hem voorbij komen. Dol op zijn moeder, spreekt in prachtige zinnen Nederlands en doet echt zijn best om er wat van te maken, maar is ook wel soms bot tegen zijn vader, foetert mensen uit om niets en lijkt niet altijd te zien dat iedereen alles voor hem doet.

Eigenlijk stopt het allemaal net wat te snel, want de dood van zijn moeder zit helemaal op het einde verwerkt in een paar korte momenten waardoor je niet zo ziet hoe Kees daarmee om is gegaan. Dat komt ongetwijfeld in de volgende docu Kees Solo, maar het maakt Kees vliegt écht uit daarmee een tikje overbodig want het vertelt eigenlijk precies het verhaal dat ook in Kees vliegt uit zat. Maar toch was het best de moeite waard, omdat ik bij Kees gewoon de gunfactor voel. Hoop dat hij ook zonder zijn moeder nog prettige jaren krijgt.

avatar van Waku

Waku

Ook deze aflevering vond ik opnieuw surrealistisch soms om te zien. Zoals ik al beschreef in de vorige " Kees Vliegt Uit" leek het soms weer op een persiflage van Koot en wijlen de Bie. Maar Kees is echt. Zijn ongecontrolerende emoties dus ook. Het verhaal rondom zijn ouders, met name zijn moeder is best tragisch. "Kees Solo" is de volgende docu in de reeks. Ook die zal ik die wel weer gaan bekijken, maar het is ook een klein beetje het gevoel dat je naar een persoon kijkt die door zijn autisme gebruikt wordt. Beetje leedvermaak. 3*

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

mcdaktari schreef:

Wat je hier zegt gaat misschien ook ver, maar als ik iemand hoor smakken (vooral bij oudere mensen). Dan gaat dat bij mij ook al door merg en been hoor! .