• 9.376.798 stemmen

Geregisseerd door: Omar Majeed en Peter Mishara

Met onder meer: Jellybean Benítez, Billy Porter en Nile Rodgers

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Disco's Revenge

Disco is nooit uitgestorven. “Disco’s Revenge” is een diepe duik in de ziel van discomuziek en de impact ervan op genres en de geschiedenis. Alles wordt verteld door de mensen die het creëerden, koesterden en op hun beurt zichzelf ontdekten op de dansvloer.

Leuk, maar iets minder leuk dan ik had gehoopt.

De nodige grootheden uit die tijd als Nile, Jellybean en de onvermijdelijke Nicky Siano zijn altijd boeiend maar de docu is iets teveel gelardeerd met de (wellicht begrijpelijke) New Yorkse gayscene van die tijd en dat boeit me wat minder dan de daadwerkelijke muziek. Had iets meer van dat laatste willen zien eigenlijk.

Oh ja en don't forget kids: House is Disco's revenge!

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Prima docu die zich helaas te weinig op de muziek richt en te veel op 'bijzaken'. Vond ik minder boeiend. Fijn dat er ook veel muziek in zit. Je zou denken: dat is logisch. Maar veel docu's gezien waar de muziek (ivm rechten) maar kort in zit.

avatar van mrklm

mrklm

Op 12 januari organiseerden Steve Dahl en Mice Veeck een ‘Disco Demolition Night’ in het stadion van honkbalclub Chicago White Sox. Onder het motto ‘Disco Sucks’ kwamen duizenden mensen bijeen om hun discoplaten op te blazen of te verbranden. Het luidde het einde in van het discotijdperk, maar, zoals de titel suggereert, disco keerde enkele jaren later in een modernere vorm terug en veroverde opnieuw de wereld. Muzikant Nile Rodgers, dj en producer Jellybean Benitez en acteur, zanger en queer-icoon Billy Porter reconstrueren de opkomst, ondergang en herleving van disco vanuit hun eigen perspectief. Een muzikaal en cultureel portret van het stadsleven in de VS in de jaren 70 en 80, vol beroemde, maar ook bijna vergeten discoklassiekers en een waardevolle herinnering aan hoe muziek kan verbinden en verbroederen.

avatar van AngelicV

AngelicV

Een must see tijdsbeeld, waarin duidelijk wordt hoe de invloed van muziek mensen kan verbinden, in complete vrijheid van hun zijn. Hetero, gay, wit, zwart etc. t maakte niet uit in die tijd. Mancuso zegt t mooi: " we zijn allemaal spiritueel verbonden, je kunt niets vangen wat vrij is." En met die vrijheid had het rechtse kamp in de usofa het moeilijk. Uiteindelijk bestaat disco nog steeds in oude, nieuwe en ge-edite/samplede/remixte vorm. Film is interessant doch had wat dieper gemogen op de muziek an sich in combinatie met de clubs. Nicky Siano en Nile Rodgers zijn top, daar ze de scene hebben meegemaakt. En ja...discoplaten verbranden etc.. deden de nazi's ook niet zoiets met cultuurgoed... Verder..Geld aan alles willen verdienen maakt veel kapot... Kijkt makkelijk weg. 4*