• 9.374.485 stemmen

Met onder meer: Naomi Watts, Bill Murray en Owen Teague

Gesproken taal: Engels en Spaans

• meJane Bekijk via meJane

Plot The Friend

Iris vindt reeds sinds lang een goede, maar complexe vriend in Walter, een charmante en briljante auteur. Wanneer hij plots komt te overlijden, is het aan Iris om zijn nalatenschap te regelen. Tot hierbij behoren drie ex-vrouwen die elk hun appeltje te schillen hebben, zijn literaire erfenis en zijn Duitse dog Apollo. Ondanks Iris' liefde voor viervoeters blijkt het niet zo makkelijk om in een appartementsgebouw in Manhattan een enorme hond te huisvesten.

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouw die een hond in huis neemt na het overlijden van haar vriend en zijn baasje. Een mooie film over rouwverwerking met een aangenaam, rustig tempo. De interactie tussen de hond (een grote Deense dog) en Naomi Watts is zowel grappig als aandoenlijk (zonder dat het in beiden te ver gaat).

avatar van Mickey b

Mickey b

Dit is het genre film waar ik altijd naar op zoek ben en deze heeft mij volledig omver geblazen. 5*

Een hartverwarmend drama over rouw en de liefde en steun die men vind in de beste vriend van de mens die er bestaat, zijnde een hond. Een film met heel wat diepgang. Want is het de hond die troost zoekt bij de mens of is het de mens die de hond nodig heeft om zijn verdriet te verwerken…

Geen spoiler, want we weten dit vanaf eerste minuten in de film: nadat het personage van Bill Murray zelfmoord heeft gepleegd is het zijn wens dat zijn beste vriendin, personage gespeeld door Naomi Watts de zorg over neemt over zijn hondje… Een Deense dog van 68 kg...

Een hond die ook rouwt over het verlies van zijn baasje.

En zijn vriendin die rouwt over zijn verlies en langzamerhand een band opbouwt met de hond. En dus beiden hebben een verlies te verwerken.

Geen Disney-achtig verhaal waar je de hond hoort spreken of denken, maar een echte hond zonder meer. Ondanks dit heb je toch een medeleven met de hond.

Hoewel Bill Murray slechts enkele keren in beeld komt, heb je toch het gevoel dat hij gans de film mee draagt, daar de film rond hem en zijn hond draait. Sterk, want dit is wat men noemt de insinuatie / suggestie van het verhaal.

Verder speelt Naomie Watts een sterke emotionele rol, waar ze gaandeweg gebonden raakt aan de haar opgedrongen rol als nieuwe baasje voor de hond.

Wat ook meer dan geslaagd is, is de hond zelf. Zonder dat deze ook maar iets zegt, voel je mee in wat hij ondergaat en meemaakt. Heb zelf een hond en daardoor raakt dit verhaal mij diep in mijn hart.

Want zoals men enkele malen in de film zegt en waar het feitelijk over gaat als het baasje er niet meer is: ‘wat met de hond’.

En deze vraag is feitelijk waar het in de film over gaat.

Een film en vraag die iedere hondenliefhebber zal raken.

Dus herhaal ik om af te sluiten nogmaals de vraag: ‘wat met de hond’.

Nog een klein weetje: kende Naomi Watts van naam maar kon er geen films op plakken, even gegoogled en blijkt dat zij in 2005 het meisje speelde in de remake van King Kong…

avatar van blurp194

blurp194

De langzaamste en ook saaiste film van het jaar, geloof ik. Niet dat het nou precies slecht is, maar er gebeurt wel homeopatisch weinig. Hoeveel blaadjes hadden de schrijvers om dit script op te pennen? Het kost mij al moeite om er een honderd-of-zo woorden voor te vinden.

Ja, de hond is wel grappig, Watts speelt niet onaardig, en omfg wat is Murray ineens oud - ik kan me voorstellen dat hij een korte cameo wel genoeg vond.