• 9.373.452 stemmen

Sheila versus de Staat (2023)

Documentaire | 58 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Stijn Bouma

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Sheila versus de Staat

Sheila is gedupeerde van het toeslagenschandaal. Ondanks de voortdurende strijd voor compensatie waar Sheila in verwikkeld is, probeert ze met haar gezin alles uit het leven te halen. Haar dochter Farah verdient een betere toekomst en daarvoor wil ze alles zo goed mogelijk regelen. Maar onverwerkte trauma’s en stress eisen hun tol en Sheila wordt steeds zieker.

avatar van mrklm

mrklm

De 44-jarige Sheila Ramawadh-Badal is een van de vele slachtoffers van het toeslagenschandaal. Naar eigen zeggen wilde Stijn Bouma via Sheila de slachtoffers een gezicht geven, maar het verband met het verhaal dat hij vertelt, is op zijn minst twijfelachtig. Er zijn beelden van telefoontjes met overheidsinstanties, die de ene keer zakelijk, de andere keer invoelend reageren, maar deze film richt zich meer op de persoonlijke drama’s die Sheila en haar gezin hebben meegemaakt. Dochter Farah is zonder meer een innemend kind, maar Bouma lijkt haar vooral te gebruiken om sympathie op te wekken. We zien haar op een step door de wijk rijden en spelen in een speeltuin, ook is er aandacht voor zoon Zaïn, die te vroeg werd geboren en na een paar dagen overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Een verschrikkelijk persoonlijk drama, maar met De Staat heeft het weinig te maken. Ik vraag me af hoe vooral Farah hier over 15 jaar op terug zal kijken …