• 9.184.077 stemmen

De UFO's van Soesterberg (2023)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The UFO's of Soesterberg

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Bram Roza

Met onder meer: Rob Jansen, Fred van den Broek en Josie Zwinenberg

Gesproken taal: Nederlands

Plot De UFO's van Soesterberg

"Close Encounters of the Dutch Kind"

In de vroege ochtend van 3 februari 1979, midden in de Koude Oorlog en midden in Nederland, vloog er een enorm driehoekig object over Vliegbasis Soesterberg. Minstens twaalf mannen van de militaire bewakingsdienst waren hiervan getuige. Ze waren met stomheid geslagen want hoewel het getrainde waarnemers waren, hadden ze nog nooit zoiets vreemds gezien. De gebeurtenis is nog altijd onverklaard gebleven. In deze documentaire wordt het dossier uitgebreid uit de doeken gedaan en laat zien dat ons kikkerlandje niet onder doet voor Amerika qua bizarre UFO-verhalen.

avatar van Lakte

Lakte

Vanmiddag was ik aanwezig bij de premiére van de nieuwe documentaire van regisseur Bram Roza in Amersfoort. Bram maakte eerder al de leuke en interessante documentaire Xangadix Lives! over de Nederlandse horrorfilm De Johnsons uit 1992.

Zeer interessante en goed in elkaar gezette documentaire over een aantal UFO waarnemingen (close encounters) rondom vliegbasis Soesterberg. De sfeer is erg goed en mensen vertellen rustig hun verschillende verhalen wat door de montage ondersteund word door mooie schilderingen. Het goede aan deze documentaire is dat hij erg neutraal blijft. Ook als men niet ik UFO’s gelooft kan deze documentaire bekeken worden. De kijker word niet een bepaalde kant opgestuurd wat je wel vaak bij Amerikaanse UFO documentaires ziet.

Wat erg jammer is, is dat men altijd erg lacherig doet als iemand een UFO verhaal verteld, UFO’s hoeven natuurlijk niet altijd met aliëns te maken te hebben en het staat ook niet voor niets voor Unidentified Flying Object.

De film draait nu in een aantal filmhuizen, helaas niet veel. Veel filmhuizen hebben nooit gereageerd, erg jammer omdat het een interessante, normale en neutrale documentaire is!

avatar van flebbie

flebbie

Lijkt me een interessante docu. Gaat deze nog gedraaid worden in het noorden vh land? En per wanneer gaat hij gestreamd worden?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

flebbie schreef:

Dat zou ik ook graag weten.

avatar van flebbie

flebbie

mcdaktari schreef:

Dat zou ik ook graag weten.

Hier een leuk interview met de maker.

Aan het einde vertelt hij dat de docu te zien is in Hilversum en uiteindelijk op verschillende platforms gestreamd gaat worden. We moeten nog even geduld hebben dus.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

flebbie schreef:

Hier een leuk interview met de maker.

Bedankt voor de link