• 9.373.068 stemmen

The Border Crossed Us (2023)

Documentaire | 72 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Loretta van der Horst

Releasedatum: 20 juni 2024

Plot The Border Crossed Us

Terwijl een groot wit surveillanceluchtschip continu boven het Texaanse grensstadje La Joya zweeft, kammen plaatselijke politieagenten het gebied uit op zoek naar mensensmokkelaars. Langs de grens zijn overal sporen te vinden van mensen die via de Rio Grande de Verenigde Staten trachten te bereiken. Maar in plaats van immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en hun bazen die verbonden zijn aan Mexicaanse kartels. Deze documentaire vertelt hoe politiechef Ramon Gonzalez, rechercheur Manuel Casas en agent Mayra Garza omgaan met de dagelijkse problematiek van een bestaan langs de grens. Langzaam wordt de onderlinge afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar onthuld, een systeem gevangen in een eindeloze cyclus waarin de immigrant gevaarlijk vastzit.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 20 juni 2024 in de bioscoop (Amstelfilm)

avatar van mrklm

mrklm

Van der Horst volgt drie Amerikanen die betrokken zijn bij de strijd tegen de smokkelaars die mensen helpen om illegaal de grens over te steken van Mexico naar de Verenigde Staten. De titel verwijst naar de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848), waarbij Mexico zo’n 1,3 miljoen km² verloor. De geportretteerde interviewers zijn afstammelingen van Mexicanen en dat maakt het werkt dat ze doen extra lastig. Van der Horst is niet uit op sensatie, noch op het demoniseren de immigranten of de opsporingsdiensten. Ze toont vooral aan dat de zogenaamde “immigratieproblematiek” in feite een economisch model is waar veel mensen financieel baat bij hebben. De kartels organiseren de illegale oversteek; plaatselijke bewoners kunnen flink bijverdienen door de kartels te helpen en de politie krijgt extra betaalt voor de overuren die ze inzetten om de mensensmokkel tegen te gaan. Inhoudelijk interessant, maar na een half uur is het meeste wel gezegd en getoond.

avatar van tbouwh

tbouwh

"The Border Crossed Us" is 72 minuten, de NPO heeft daar 59 minuten van gemaakt (bron). Ik blijf me hier aan ergeren. Ben wel benieuwd wat makers hiervan vinden en of er in sommige gevallen misschien al een tweede (alternatief gemonteerde) versie via de producent wordt aangeleverd.