• 9.374.599 stemmen

Untold: Jake Paul the Problem Child (2023)

Documentaire / Sport | 70 minuten

Genre: Documentaire / Sport

Geregisseerd door: Andrew Renzi

Met onder meer: Jake Paul

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Untold: Jake Paul the Problem Child

Is Jake Paul, 26 jaar oud, de nieuwe redder van de bokswereld of gewoonweg een waanzinnige promotor? In 2013 veroverden Jake en zijn oudere broer Logan de sociale media met grappen en grollen die ze eerst op Vine plaatsten en daarna op een YouTube-kanaal dat miljoenen keren werd bekeken. De broers zetten hun online succes om in lucratieve bijbaantjes, waarbij Jake muziek uitbracht en een rol kreeg in een Disney Channel-programma. Naarmate hun bekendheid groeide, namen ook de spanningen tussen de eens zo hechte broers toe. Toen Jake's controverses in het echte leven bijna zijn carrière ruïneerden, kreeg hij een tweede kans als bokser die sceptici schokte toen hij de ene na de andere tegenstander knock-out sloeg.

avatar van Aapje81

Aapje81

Jake Paul kende ik vaag van naam. Totdat hij ineens iets kreeg met onze eigen Jutta Leerdam. Op het eerste oog een onwaarschijnlijke combinatie in trant van Pamala Anderson & Tommy Lee en niet te vergeten The Beauty & The Beast.

Na het zien van deze korte documentaire kan ik niet zeggen dat ik heel veel wijzer ben geworden wat Jake Paul betreft. Het is een bad boy in het millennial tijdperk. Mishandeld door zijn vader, grip op de realiteit een beetje kwijt doordat hij wel erg gaat geloven in zijn relevantie als mediapersoonlijkheid. Ooit begonnen als een soort Enzo Knol om er uiteindelijk achter te komen dat er een groots boxer in hem schuilt.

De persona Jake Paul is gericht op roem, geld en aandacht. Zijn durf en toewijding aan de bokssport is lovenswaardig maar voortdurend blijft er een nare smaak hangen. Likes, aandacht, roem en geld blijven belangrijk en veel meer dan het concept achter de persona heeft deze documentaire niet te bieden.

In de realiteit lijkt het me mentaal een hele opgave en ik hoop van harte dat zijn relatie met Jutta hem op het goede pad houdt en dat hij uiteindelijk meer blijkt te zijn dan een soort vechtersbaas variant van Donny Roelvink.

Neemt niet weg dat dit een prima documentaire is als je niets weet over het fenomeen Jake Paul. Wil je iets meer diepgang of meer weten over het individu achter de persona dan kun je deze documentaire net zo goed overslaan.

Tenslotte is het toch wel jammer dat zijn relatie met Jutta helemaal niet ter sprake komt en daarmee een kans op wat meer diepgang en karakter ontbreekt.

Redelijke maar helaas ook wat oppervlakkige documentaire.

Nu te zien op Netflix

avatar van tbouwh

tbouwh

Het relatief brave imago van topschaatsster Jutta Leerdam kwam op de tocht te staan toen ze in april haar relatie met YouTuber en bokser Jake Paul bevestigde. Voor de mensen die hem niet kennen, legt Untold: Jake Paul the Problem Child duidelijk uit waarom: de optelsom van YouTube-schandalen en uitdagingen in de boksring zijn andere koek dan een uitverkocht Thialf. Door de oppervlakkige, beperkte opzet en de schijnbare controledrift van de hoofdpersoon heeft de documentaire daarbuiten alleen weinig te bieden.

Verder lezen: volledig