• 9.371.694 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Roberta Grossman

Gesproken taal: Duits en Hebreeuws

Plot Reckonings

De Holocaust was een genocide van ongekende omvang waarvan de littekens nog steeds zichtbaar zijn. Systematisch werden bijna zes miljoen Joden vermoord. Toch werden al zes jaar na 1945 toen de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam, pogingen gedaan om de Duitsers en de Joden te verzoenen. In het geheim ontmoeten leiders van beide volken elkaar om elkaar in de ogen te kijken en afspraken te maken over de allereerste herstelbetalingen in onze geschiedenis. Een reconstructie van de wordingsgeschiedenis van de meest bizarre herstelbetalingen ooit.

avatar van mrklm

mrklm

In 1952 tekenden de regering van West-Duitsland en vertegenwoordigers van Israël en van de Joodse wereldgemeenschap een overeenkomst waarin de wijze van materiële schadeloosstelling van Joodse nabestaanden van de Holocaust werd vastgelegd. Konrad Adenauer wilde een “Wiedergutmachung Agreement” en het gebruik van die term is één van de vele redenen waarom er binnen de Joodse gemeenschap behoorlijk wat weerstand was tegen de gesprekken over een dergelijke overeenkomst. Deze documentaire verklaart de verschillende redenen hiervoor en onderzoekt hoe het uiteindelijk tóch gelukt is om overeenstemming te bereiken. Het feit dat de onderhandelingen plaatsvonden in Wassenaar maakt dit extra interessant voor Nederlandse kijkers, ook al kiest Grossman voor de routinematige vorm van pratende hoofden en archiefbeelden.

avatar van T.O.

T.O.

Vooral interessant voor diegenen die iets hebben met diplomatie en politiek-juridisch handwerk. Want ook al is het geen onbelangrijke gebeurtenis, deze overeenkomst staat qua dramatiek nogal in de schaduw van WOII en de Holocaust.

Het meest opvallend vond ik nog dat we de term ‘wiedergutmachung’ zo’n beetje hier aan te danken hebben, althans daar ga ik vanuit.