• 9.373.656 stemmen

Iki Safak Arasinda (2021)

Alternatieve titel: Between Two Dawns

Oorsprong: Turkije / Roemenië / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Selman Nacar

Met onder meer: Mücahit Koçak, Nezaket Erden en Ünal Silver

Gesproken taal: Turks

Plot Iki Safak Arasinda

Kadir is de manager van een linnenfabriek die in handen is van zijn vader. Binnenkort zal hij de ouders van zijn vriendin Esma ontmoeten, al is zijn eigen vader nog niet op de hoogte van hun trouwplannen. Zo moet Kadir wel vaker een evenwicht vinden tussen het leiden van zijn leven en aan de wensen van zijn familie tegemoetkomen. Wanneer er op de werkvloer een arbeider zwaargewond raakt, moet Kadir een beslissing nemen die impact heeft op zijn familie en op de vrouw van de arbeider.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van BASWAS

BASWAS

Vanaf het begin deed deze film me denken aan een Franse film die zich ook in een textielfabriek afspeelde. Kwam vooral door de prachtig klinkende machinegeluiden in beide films. De Franse film had ik ergens in de jaren zeventig gezien en kon de titel niet een, twee, drie terugherinneren. Maar toch, het bleek te gaan om 'Coup pour Coup' (1972) van Marin Karmitz.

avatar van Fisico

Fisico

Voorlopig mijn film van de maand. Ik ben niet zo Turkije minded op filmgebied, maar deze was erg sterk. De film start zoals hij eindigt: met een shot van draaiende machines van een linnenfabriek en familiebedrijf. Buiten de steeds wederkerende deadlines en de kleine organisatorische ongemakkelijkheden verlopen de zaken al bij al goed. Totdat een werknemer overlijdt na een arbeidsongeval.

De film draait vervolgens over wat de oorzaken zijn van het ongeval en wie hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Al snel merk je een soort David-Goliath verhouding op. Het bedrijf wenst hiervoor niet op de draaien en schakelt een fancy in maatpak geklede advocaat in die de vuile was van de werknemer als oorzaak naar voren wenst te schuiven. Compensatiegeld of zwijggeld als je het zo wilt noemen is eveneens part of the strategy, want dit wil je niet in de media of rechtbank uitvechten. Maar in omgekeerde richting echter verliep ook niet alles volgens het boekje ...

De film is onderhoudend en boeiend om te volgen. Helemaal niet langdradig en blijft vrij to the point. De beperkte speelduur helpt dan ook. Prima acteerwerk over een interessant thema en gedachtegang. Ik heb er alvast van genoten. De nuancering speelde ook bij me op om vrij neutraal de film te bekijken zonder een kant te kiezen. Want per slot van rekening zal elke partij (met of zonder fancy advocaat) zijn eigen belangen verdedigen, zie maar naar hoe verzekeringsmaatschappijen of banken werken.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een fataal bedrijfsongeval leidt tot een donker sociaal drama over manipulatie, (gebrek aan) ethiek en wroeging. Het muzikale intermezzo tijdens het familiediner valt wat mij betreft helemaal uit de toon, maar dat zal wel bedoeld zijn voor het Turkse thuispubliek. De sterke acteerprestaties en het ongemakkelijke verhaal maken dit debuut van regisseur/schrijver Selman Nacar tot een indrukwekkend geheel.