• 9.374.631 stemmen

Geregisseerd door: Toshiaki Toyoda

Met onder meer: Kiyohiko Shibukawa, Kenta Nakagome en Yuta Sumiyoshi

Gesproken taal:

Plot Senritsu Seshimeyo

Een nieuwe audiovisuele ervaring van Toyoda Toshiaki. De regisseur ging naar het eiland Sado en filmde daar muzikant Koshiro Hino en Kodo, het lokale Taiko Performing Arts Ensemble, terwijl zij speciaal voor Shiver gecomponeerde muziek maakten. Een ritmische, hypnotiserende en muzikale film, die zijn verhaal helemaal via geluid en beelden vertelt, zonder dialoog.

Gave Toyoda.

't Is eigenlijk een soort van album film geworden, waarbij verschillende muzikale stukken voorzien worden van passende beelden. Er is een schim van een plotje te ontdekken, maar om er meer uit te halen moet je echt wel bekend zijn met Japanse/lokale folklore. Ik vond het persoonlijk geen minpunt, maar wie een plot wil kan deze gewoon links laten liggen.

De muziek is verder ook niet mijn ding, maar in combinatie met de stijlvolle visuals zorgt het wel voor een erg fijne trance, en da's uiteindelijk waar deze film om draait. Het wat wegmijmeren binnen een strakke audiovisuele ervaring. Verder ook geen verrassing dat Toyoda daar net zo goed mee wegkomt, sowieso een regisseur die altijd veel aandacht heeft voor de soundtrack.

Lengte is perfect, de finale is een geweldige afsluiter en 't is zo'n film die ik af en toe wel een keertje opnieuw zou willen kijken. Toch wel een fijn genre ook, vrees alleen dat dit niet echt materiaal is voor het bredere publiek. Daarvoor mist deze dan toch een duidelijke narratief.

4.0* en een uitgebreide review