• 9.374.764 stemmen

Madagascar: Africa’s Galapagos (2019)

Documentaire | 52 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Nature on Tour: Madagascar / Madagascar

Oorsprong: Zuid-Afrika

Geregisseerd door: Jess Reiss

Releasedatum: 2 september 2021

Plot Madagascar: Africa’s Galapagos

Darwin stopte nooit op Madagaskar. Van alle reizen die hij had moeten maken, is dit er absoluut een. Het oudste en - in termen van evolutie – het vreemdste eiland op aarde. Zijn schip, de Beagle, voer zo dicht langs de kustlijn dat het op en neer deinde op de stroming van de koraalriffen. Vanaf hun schuilplaatsen in de donkere jungle hadden grillige wezens kunnen toekijken hoe het legendarische schip verdween op de horizon van de Indische Oceaan. Zou Charles Darwin zijn conclusies over adaptie hebben bijgesteld als hij door deze wouden had gezworven? Misschien wel als hij deze lijst met wezens had ontmoet...

avatar van De filosoof

De filosoof

Het heeft me altijd verbaasd dat nota bene de EO – voor wie de evolutietheorie lange tijd de grootste vijand was – hun programmering vol natuurdocumentaires stopt die getuigen van de evolutie die tot al die fascinerende levensvormen heeft geleid. Mogelijk heeft de EO inmiddels de evolutietheorie geaccepteerd (ze knippen er in ieder geval niet meer de uitspraken eruit die naar de evolutietheorie verwijzen) maar waarschijnlijk kijken gelovigen graag naar natuurdocumentaires om zich te overtuigen van de rijkdom en schoonheid van Gods schepping (al dan niet via de evolutie als Gods instrument). Misschien laten natuurdocumentaires daarom vooral mooie beelden zien zonder veel biologische uitleg, zodat iedereen z’n eigen theorie kan behouden waar het allemaal vandaan komt, maar deze documentaire draait er niet om heen en vertelt het 'eerlijke verhaal' dus dat van de evolutieleer. En laat ook zien hoe met name de mens dramatisch heeft ingegrepen in de natuur en dus de evolutie: dit deel over Madagascar vertelt dat sinds het verschijnen van de mens zo’n 2000 jaar geleden op het eiland 90% van de bossen en daarmee heel veel levensvormen heeft vernietigd (hetgeen dan weer niet een probleem voor gelovigen vormt: we zijn zondig en hebben hoogmoedig de natuur vernietigt hetgeen ons duur kan komen staan, al dan niet via een straf van God).

Het is aldus een documentaire die waarschijnlijk niet door de EO zal worden gekocht of uitgezonden maar ik vond ‘m wel goed. Darwin reisde langs het eiland en zou versteld hebben gestaan van de enorme variatie van dier- en plantsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen omdat Madagascar al ruim 80 miljoen jaar een eiland en daarmee relatief geïsoleerd is waardoor de evolutie er een eigen weg is ingeslagen, al hebben later nog sommige dieren de oversteek gemaakt vanuit het Afrikaanse continent. De documentaire laat vooral de evolutie en andere bijzonderheden zien van respectievelijk de fossa’s, de lemuren, de tenreks en de kameleons.