• 9.373.293 stemmen

Geregisseerd door: Adilkhan Yerzhanov

Met onder meer: Azamat Nigmanov, Kamila Nugmanova en Sanjar Madi

Gesproken taal: Kazachs en Russisch

Plot Sary Mysyq

"He's got a gun, a girl and a dream"

Ex-gedetineerde Kermek en zijn geliefde Eva willen hun door misdaad geteisterde leven op de Kazachse steppen achter zich laten. Hij heeft een droom: een bioscoop bouwen in de bergen. Zal Kermeks liefde voor Alain Delon sterk genoeg zijn om hen uit de gewelddadige klauwen van de maffia te houden?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van mezzanine

mezzanine

Eerste score, dus dan ook maar een review:

Eerst het grote minpunt: acteerwerk is over de hele linie ondermaats, ook de hoofdrollen, en vaak ronduit flauw.

Maar…, daar staat meer dan genoeg moois tegenover. Yellow cat schetst een zeer deprimerend beeld van Kazachstan: een land van corrupte krabbelaars en onnozelaars, waar eigenlijk niks moois kan opbloeien. Dat doet de film echter met absurde humor in de stijl van kaurismaki, deadpan comedy, en in een prachtig landschap. De locaties staan telkens compleet alleen in een uitgestrekte grasvlakte en worden stuk voor stuk echt fenomenaal in beeld gebracht.

Het verhaal is simpel. Kermek leeft een hondenleven binnen een treurige bende en besluit na een ontmoeting met Eva op de vlucht te slaan en zijn droom te volgen om een bioscoop te bouwen in de bergen. Dat levert veel onzin op, maar verrassend genoeg wordt de film naar einde toe sterker e.ln Eindigt zelfs emotioneel en poetisch.

Tel daar nog bij op dat de film een ode brengt aan vele filmklassiekers, direct en indirect, van le samurai en Singing in The Rabin tot badlands en true romance en je hebt toch een film die voor mij boven de middelmaat uitstijgt. Ik rond naar boven af 3,5.