• 9.372.317 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joram Bolle en Nina van Hattum

Met onder meer: Jorjen Neumann, Veroni Hokke, Leontien van Moorsel

Plot Ziek Gespierd

De 23-jarige Jorjen Neumann was jong en zag op Instagram alleen nog maar mannen met afgetrainde lichamen. Hij keek vervolgens naar zichzelf en besloot dat het anders moest. Hij ging volle bak op zijn doel af door stevig te sporten en gezond te eten. Kosten noch moeite werden gespaard om een sixpack te ontwikkelen.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1920 stemmen

Een documentaire met een (voor mij) interessant thema. Niet het willen hebben van een sixpack, maar eetstoornissen en andere psychische problematiek zijn onderwerpen die mijn aandacht vaak vasthouden qua films. Ik vind het knap dat Jorjen zijn persoonlijke verhaal deelt. Het is niet niks. Ik denk dat het wel belangrijk is dat mensen weten dat het probleem niet zo oppervlakkig is als het in bovenstaande omschrijving klinkt. Uiteindelijk loopt het uit de hand door veel meer dan die sixpack en dat afgetrainde lichaam. Dat zijn (zeer waarschijnlijk) slechts laagjes om andere, grotere issues. Er speelt veel meer. Bijvoorbeeld onzekerheid, angst, perfectionisme, misschien ook aanleg voor depressiviteit. Anorexia gaat over veel meer dan het uiterlijke. Eigenlijk gaat het vooral om het innerlijke. Ik vind dat de documentaire te veel de nadruk legt op het afgetrainde lichaam, ook door de sporters die tussendoor aan het woord komen, waardoor het mij te veel het idee deed schetsen dat het probleem van Jorjen vooral daarom gaat. Toch interessant om gezien te hebben en goed dat er aandacht aan dit onderwerp wordt besteed. Vaak zie je in films en documentaires meisjes/vrouwen met een eetstoornis, maar het is ook zeker een probleem dat voorkomt onder jongens/mannen. Een 7. 3,5*

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Ik kwam deze docu tegen toen ik ging zoeken naar Bigorexia.

Omdat ik daar zelf wat naartoe neig.

Maar zoals hierboven genoemd gaat deze korte documentaire die gratis te zien is via de website van het NRC ook over eetstoornissen, depressies en wat dat verder allemaal met zich mee brengt.