• 9.372.056 stemmen

The Jonestown Haunting (2020)

Horror / Drama | 85 minuten

Genre: Horror / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Jones

Met onder meer: Tiffany Ceri, Andromeda Godfrey en William Meredith

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Jonestown Haunting

"The cult didn't survive... but the evil did."

In 1978 pleegde een sekte onder leiding van dominee Jim Jones zelfmoord. Er vielen tientallen doden, maar sektelid Sarah overleefde het bloedbad. Tien jaar later wordt Sarah nog steeds geteisterd door vreselijke nachtmerries. Ze keert terug naar de locatie waar het bloedbad plaatsvond en hoopt dat ze kan afrekenen met het verleden. Kort na aankomst krijgt Sarah echter te maken met bovennatuurlijke zaken.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van schumacher

schumacher

Wat een ramp, geen zin om er verder woorden aan vuil te maken, bah.

avatar van Shadowed

Shadowed

Pff.

Dit is toch wel het ultieme voorbeeld van makkelijk scoren. Ze nemen voor deze film namelijk de beruchte zaak van Jim Jones, die in 1978 bekend werd omdat hij 909 van zijn sekteleden via zelfmoord om het leven liet brengen. Natuurlijk is dat een bijzondere inspiratie, maar wat deze film er vervolgens mee doet is een raadsel.

Ik zit eigenlijk nog steeds een beetje te raden waar ik naar heb gekeken, want de film zelf maakt het niet bepaald duidelijk. In principe staat er een soort Jim Jones, maar achteraf is het me niet eens duidelijk of hij nou levend is of niet. In ieder geval maakt het niet veel uit, want het narratief dat wel een beetje te volgen is interesseert totaal niet, waardoor de film al vrij vroeg met tempoproblemen kampt.

Verder volgt makkelijke regiekeuze na makkelijke regiekeuze. Het meest bijzondere is eigenlijk dat de film soms weleens echte beelden gebruikt van de daadwerkelijke misdaad. Veel van de beelden voelen qua schaal ook gewoon te klein aan, waardoor de film nauwelijks als reconstructie serieus te nemen valt tot in hoeverre dat zo genoemd mag worden.

Ik vind het vooral een beetje naar dat als je dan inspiratie gebruikt vanuit een zaak zoals deze, dat films als The Jonestown Haunting daaruit moeten komen. Dit is eigenlijk gewoon een beetje triest namelijk. Verwarrend narratief, veel ongemakkelijke scenes, oersaaie personages en dodelijk saaie scenario's. Wat angstaanjagende archiefbeelden en een aardige beschieting redden het als geheel nog van de laagste score mogelijk.