De Dick Maas Methode (2020)
Genre: Documentaire
Nederland
Geregisseerd door: Jeffrey De Vore
Met onder meer: Dick Maas, Huub Stapel en René van 't Hof
7,3 (185)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 1 oktober 2020
3 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot De Dick Maas Methode
"Meet the man behind the Dutch blockbusters"
Documentaire over de turbulente carrière van filmmaker Dick Maas, regisseur van klassiekers als De Lift en Flodder. Er wordt ingegaan op Maas' doorbraak met De Lift, de samenwerking met producent Laurens Geels en de ondergang van hun filmstudio in Almere. Ook het succes van zijn laatste film Prooi (2016) komt aan bod. In China werd de film in korte tijd door meer dan een miljoen bioscoopbezoekers bekeken. Met interviews met collega's en Maas zelf.
Basto
- 11955 berichten
Typisch, doe dit dan ook in alle andere vestigingen. Er draait geen fuck en Flodder is door bijna iedereen gewaardeerd. Zou 'm in de bioscoop kijken, ook al heb ik de 3 films op DVD liggen.
Hij draait ook samen met De Lift en Amsterdamned in Kino (en meestal dan ook in Lab in Amsterdam). Volgens mij zo goed als uitverkocht. Dus vraag is er zeker.
Drie Films van Dick Maas: De Lift (1983) - Kino Rotterdam - kinorotterdam.nl
Earth
De laatste film is bijna 5 jaar geleden. Maargoed... dat het moeilijk is om nog films te maken / dat hij (tijdelijk) gestopt is had er nog perfect bij gepast.
Hij zegt dat het moeilijk is en "we" het nog even proberen vol te houden.
Mr. Chiel
Ik mis er een uitgebreider stuk over. Dat de film ZO ENORM geflopt is in Nederland, wat dat met hem doet, een idee heeft waarom dat gebeurt is, de methode uitgewerkt is, of hij er nog zin in heeft om nieuwe films te maken enz.
Quentin
Dat heeft hij allemaal al in zijn boek besproken.
Mr. Chiel
Wat een onzin discussie. Het gaat toch om de film? Kan mij het schelen wat hij er over heeft gezegd in een interview of boek (gelezen overigens). Het had de film compleet gemaakt. En ik mis het in de film.
Quentin
Je hebt het de hele tijd over 'hij' en 'hem', Maas heeft zich reeds duidelijk uitgesproken over al die Prooi-gerelateerde zaken. Dat het niet in de docu zit is een keuze van de makers.
Ik vind overigens ook dat de post-FFF periode te weinig aandacht krijgt, maar die details mbt Prooi zijn al vaak genoeg belicht de afgelopen jaren (zowel door Maas zelf als de media), hadden niet veel toegevoegd aan deze documentaire.
Juist zijn Engelstalige films hadden hier meer aan bod moeten komen, en waarom zijn 'methode' niet lijkt te werken met Amerikaanse acteurs. Dat is een veel belangrijker (en onderbelicht) scharnierpunt in zijn carrière dan Prooi.
Ik vind overigens ook dat de post-FFF periode te weinig aandacht krijgt, maar die details mbt Prooi zijn al vaak genoeg belicht de afgelopen jaren (zowel door Maas zelf als de media), hadden niet veel toegevoegd.
Juist zijn Engelstalige films hadden meer aan bod moeten komen, en waarom zijn 'methode' niet lijkt te werken met Amerikaanse acteurs. Dat is een veel belangrijker scharnierpunt in zijn carrière dan Prooi.
Het maakt deze docu wel wat incompleet als het floppen van Prooi of zijn mislukte Amerikaanse periode niet echt wordt besproken. Dat is toch wel altijd wat jammer. In de Tarantino docu van laatst ontbrak bv zijn laatste film. Daar kan ik me ook wel een beetje aan storen.
Quentin
Alles zit in deze documentaire, maak je daar maar maar niet druk om, alleen ligt het zwaartepunt bij de succesjaren. Dat zijn (begrijpelijke) keuzes die je moet maken als je een bioscoopfilm van anderhalf uur moet opleveren, de eerste cut van De Dick Maas Methode was ruim vierenhalf uur vertelde de regisseur zondag tijdens de première.
Het resultaat is daardoor wel een bijzonder vlotte en vermakelijke docu die een breed publiek zal aanspreken, dat was anders geweest als alle details aan bod kwamen.
Earth
Welke Amerikaanse periode? Hij heeft 2 keer serieus nagedacht te gaan, maar is niet gegaan. Volgens mij wordt er genoemd dat er maar 30.000 mensen naar Prooi gingen. Hij heeft de leeuw besproken die er soms niet goed uitziet.
Earth
Dat hij nog zin heeft blijkt er wel uit. "We proberen het nog even vol te houden".
Earth
Jan Doense geeft aan dat er nogal iets waar hij tegenaan moet boxen. Life of Pie. Tekort aan budget om het echt helemaal perfect te doen.
Begin deze eeuw probeerde hij het toch met remakes in Amerika?
Maar wel voor de Amerikaanse markt. Dat bedoelde ik. Schijnbaar sloeg het daar niet aan, ben daar wel benieuwd naar.
Earth
Hij legt uit dat beide films hun inhoudelijke problemen hebben ("ik zou beide films willen hermonteren") . Bij Down wordt toch duidelijk gezegd dat die (mede) geflopt is door 9-11. Overigens was het niet per se voor de Amerikaanse markt. Hij wilde Engelstalig draaien omdat hij tegen zijn grenzen aanliep met Nederlandstalige films.
Quentin
Vanaf vandaag in de bioscoop, tijdens de première afgelopen zondag al genoten. De Dick Maas Methode van Jeffrey de Vore is een bijzonder vlotte en entertainende film geworden.
Maas, die lang is verguisd door het establishment van de Nederlandse filmwereld, wordt geheel terecht eindelijk op een voetstuk geplaatst. Dat betekent overigens niet dat de film kritiekloos is. Hoewel er wel degelijk dieper wordt ingegaan op de tekortkomingen van sommige films, waarbij Dick Maas opvallend openhartig is, merk je wel dat het zwaartepunt van de documentaire bij de succesjaren ligt.
Aan de ene kant is dat het sterke punt van deze documentaire, omdat ze ook echt dat magische gevoel weet te vatten dat ik als kind kreeg als het First Floor Features logo op het scherm kwam: Hollywoodwaardige films uit Nederland! Anderzijds krijgt vooral Flodder (en in het bijzonder de tv-serie, die creatief gezien maar weinig zegt over de filmmaker Dick Maas) wat te veel aandacht. Latere films van Maas, die nog steeds ambitieus waren maar steeds meer gebukt gingen onder de (budgettaire) beperkingen van het Nederlands filmklimaat en de eigenzinnigheid van de regisseur, worden er net wat te snel doorheen gejaagd.
Desalniettemin een erg fijne en vakkundige combinatie van uniek beeldmateriaal en smeuïge interviews over de meest grensverleggende regisseur van Nederland.
Movieman42
Leuke docu! Heb mij prima vermaakt. Hoewel ik bijna al zijn films wel eens heb gezien, de Flodder films meerdere malen, kreeg ik zin om zijn andere films weer eens te gaan bekijken, bv Moord wijven. Helaas zijn sommige films moeilijk verkrijgbaar, bv Do not disturb en de Amerikaanse remake van de Lift.
Het is een mooie, open documentaire met veel making of beelden. Gelukkig minder braaf dan die documentaire over Quinten Tarantino.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Erg fijn.
Heel veel materiaal kende ik al en ik had eigenlijk op nog wel wat meer gehoopt (achter de schermen materiaal van De Lift, die korte film van de NTR) maar het ging als een razende voorbij en vriendin nic1991 - die hem alleen van Flodder kende - vond het als 'leek' erg informatief. Die clips van Golden Earring waren fantastisch - When the Lady Smiles kende ik wel, maar die andere ('Ik had mijn moeder in de lift gelegd en liet haar verkrachten', zei Dick droogjes) had ik nooit van gehoord. Toch een keer als aanvulling dat boek van hem gaan lezen.
Bewondering voor Tatjana Simic trouwens, haar verhaal wat ze eerlijk vertelde over de Buurman Wat doet U nu-scene. Fijn ook dat de film geen goed nieuwsshow werd.
Hoewel niet zo héél veel meer dan een 'talking heads'-film, wel zeer boeiend!
southparkgek
Een zeer informatieve en vermakelijke documentaire over één van de bekendste regisseurs van Nederland, een 4,0!
wess16
Heerlijk dit! Vloog voorbij. Enige minpuntje is dat het wel langer had mogen duren.
Wie heeft genoten van Maas' klassiekers uit de 80's of geïnteresseerd is in de Nederlandse film, zal hier zeker van genieten. Ga dit vooral in de bios zien nu het nog kan.
Kaspertijn
In België zal deze docu de bioscopen niet halen, vrees ik. Hopelijk komt hij ook uit op DVD met misschien hopen extra's zoals uitgebreide interviews.
Quentin
Er komt sowieso een bluray.
Schitterende docu over de meest markante filmregisseur die we in Nederland hebben. En zouden moeten koesteren, maar dat gebeurt helaas te weinig aangezien Maas al jaren nauwelijks meer aan geld kan komen voor nieuwe projecten. Ik heb vrij weinig met de Nederlandse film, aangezien het gros van de films treurige romantische comedy's of belabberd geacteerde thrillers zijn. Maar Dick Maas is een van de weinige namen die hier ver bovenuit steekt omdat hij juist anders durft te doen. Dick Maas maakt over de top gaande films die Nederlandse cultuur en gewoonten parodieert of er op zijn minst een leuke draai aan geeft. Flodder is misschien wel de bekendste Nederlandse film die er is, maar ook titels als De Lift, Amsterdamned en Sint mogen er wezen.
In 90 minuten razen we door Maas' zijn loopbaan heen en vertellen mensen die onder hem werkten of Nederlandse filmkenners over de films. Leuk dat ze echt veel mensen hun zegje hebben laten doen. Anderzijds was het misschien ook wel goed geweest als ze er wat minder hadden zodat de anderen langer aan het woord konden komen. Het tempo ligt namelijk wel echt hoog. Maar boeiend blijft het van begin tot eind. Zelf heb ik het meeste met zijn films uit de jaren 80 en 90, dus de productieverhalen over De Ligt, Amsterdamned en de Flodder films en serie spreekt me het meeste aan. Moordwijven en Quiz vond ik erg zwak en paste ook niet bij Maas in mijn ogen. Ik vind het ook wel mooi dat Dick Maas zelf durft te vertellen over wat goed ging, maar ook zeker over de mindere kanten. Hoe zijn First Floor Features groot werd, maar ook weer ten onder ging. Dat hij moeilijk nog aan financiering kan komen, hoe zijn titels in Amerika flopten. Hoe hij met een karig budget Prooi moest maken naar Hollywood standaarden.
Het is geen feel good docu, maar gewoon een eerlijk verhaal met best wat leuke scoops, diepere lagen en anekdotes. Tatjana Simic die vertelt over de impact van de beruchte ''Buurman, wat doet u nu?''-scène of het verdriet dat er was na de dood van Coen van Vrijberghe de Coningh. Maar ook acteurs en producers die Maas gewoon een moeilijke man durven te noemen. Ik vermoed dat de docu geen commercieel succes gaat worden, maar ik zou 'm wel iedereen aanraden.
Ik krijg trouwens wel enorm zin om de Flodder films weer eens uit de kast te pakken
wess16
Draait deze nu eigenlijk nog ergens in combinatie met De Lift of Flodder? Of is dat al geweest? Stukjes die ik zag van deze klassiekers tijdens deze docu waren echt magisch om op het grote doek te zien!
Basto
- 11955 berichten
Ja, in Kino (Rotterdam)
bjerik76
leuke filmposter waarin je in 1 opslag wel de bekendste jaren '80 / '90 films van Maas weet te benoemen.
en dan de kleine details, zoals opa Flodder de staf van Sint vast houd, en Sint het klaar-over bordje van opa

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'