• 9.372.024 stemmen

Geregisseerd door: Attila Szász

Met onder meer: Tamás Szabó Kimmel, Vica Kerekes en Levente Molnár

Gesproken taal: Hongaars en Russisch

Plot Apró Mesék

"The war is over. The hunt is on."

De Tweede Wereldoorlog is net afgelopen. Hanko heeft geen identiteitspapieren, huis of geld. Hij leest in de krant advertenties van families en geliefden die op zoek zijn naar vermiste soldaten. Hanko doet zich voor als een kameraad van vermiste soldaten en krijgt voedsel, eten en onderdak aangeboden. Op een dag komt hij de mooie Judit tegen. Hij wordt verliefd op haar.

avatar van shugenja

shugenja

Hongaarse cinema is wat mij betreft echt een topper. Ook deze titel stelt weer niet teleur. Het gaat over een man die zich voordoet als soldaat en advertenties afgaat van familieleden en geliefden op zoek naar in de oorlog vermiste soldaten. Het geheel is stijlvol in beeld gebracht en doet in het begin ook wat film noir achtig aan. Ook de poster doet die stijl vermoeden. Maar eigenlijk is dit meer een liefdesverhaal, met wat thriller elementen.

Het is een hele interessante film die geen moment verveeld maar niet echt richting durft te kiezen en diep durft te gaan. Terwijl de thema's heel serieus en dramatisch zijn; oorlog, trauma, huiselijk geweld. Het had wat mij betreft allemaal nog wel iets ruiger aangezet kunnen worden. Of net iets subtieler. De acties van de personages vind ik soms een beetje onlogisch wat jammer is. Dit komt misschien wel door het feit dat deze film eigenlijk uit twee delen bestaat; een vrij lange intro waar de hoofdpersoon van hot naar her gaat. En het tweede deel dat eigenlijk heel minimalistisch en statisch is op vrijwel 1 plek in het bos ergens.

Het is jammer want dit had echt een hele vette tijdloze klassieker kunnen worden. Nu is het gewoon een heel interessant liefdesverhaal over twee mannen die verschillen en overeenkomsten hebben maar nooit echt goed uit de verf komen om hun strijd dat extra zetje te geven waardoor dit een dikke 5 sterrenfilm had kunnen zijn.

avatar van Fransman

Fransman

Prima analyse van shugenja. Ik ga deze film bekijken.